za porušení povinnosti řidiče mít u sebe alkoholtestr se bude ukládat až od 1. března 2013.
za porušení povinnosti řidiče mít u sebe alkoholtestr se bude ukládat až od 1. března 2013.
Francouzské nařízení č. 2012-284 ze dne 28. února 2012 o stanovení povinnosti řidičů pozemních motorových vozidel mít v povinné výbavě přístroj na zjišťování požití alkoholu (Décret n° 2012-284 du 28 février 2012 relatif à la possession obligatoire d'un éthylotest par le conducteur d'un véhicule terrestre à moteur) nabylo účinnosti dnem 1. července 2012. Od uvedeného data ve Francii platí, že každý řidič jakéhokoliv silničního motorového vozidla, s výjimkou řidiče mopedu, musí mít ve vozidle nepoužitý, originálně zabalený a certifikovaný alkoholtestr a že za porušení této povinnosti se bude ukládat pokuta 11 euro. Francouzská strana prostřednictvím FIA nyní informovala, že pokuta 11 euro za porušení povinnosti řidiče mít u sebe alkoholtestr se bude ukládat až od 1. března 2013.
Autoklub ČR našim řidičům doporučuje, aby před cestou do Francie už v současnosti, tedy v době, kdy by pokuta zatím neměla hrozit, postupovali následovně:
"Z České republiky si s sebou vezměte nejlevnější na trhu dostupný alkoholtestr (např. klasickou trubičku na jedno použití) a po přejetí hranic do Francie na nejbližším místě (např. na čerpací stanici) zakupte alkoholtestr, který by snad měl splnit všechny podmínky certifikace podle francouzských požadavků (i když lze předpokládat, že se od toho českého nebude lišit)."
Z TZ Autoklub ČR Říjen 2012