... na dodávku elektronických systémů managementu jízdného pro dopravní podniky ve městě Linköping a sdružení BIMS.
Reklama
... na dodávku elektronických systémů managementu jízdného pro dopravní podniky ve městě Linköping a sdružení BIMS.
Brno, březen 2006. ATRON electronic GmbH je na úspěšné cestě ve Skandinávii. V roce 2005 získala firma ATRON dvě velké zakázky ve Švédsku na dodávku elektronických systémů managementu jízdného pro dopravní podniky ve městě Linköping a sdružení BIMS ve středním Švédsku (skládající se z 8 dopravních podniků). Koncem roku 2005 se pro systémové řešení od ATRONu také rozhodlo město Hordaland a dopravní podniky HSD ASA a GAIA v Bergenu v Norsku.

Pružnost a otevřenost systému managementu jízdného od ATRONu, kombinovaná s nejmodernějšími modulárními komponenty systému a také dlouhodobé zkušenosti a know-how zajistily firmě ATRON získání této zakázky.

Systém managementu jízdného je úzce spojen se systémem sledování polohy vozidel pomocí GPS, který přispívá nejen k řízení odbavovacího systému, ale také k zajištění větší přesnosti dodržování jízdního řádu díky permanentnímu porovnávání jízdního řádu s aktuální polohou vozidel. Tím je položen základ pro další rozšíření tohoto systému ke komplexnímu počítačově řízenému managementu vozového parku s funkcemi jako je kontrola vozidel, radiová komunikace - dispečink, preference vozidel veřejné hromadné dopravy na světelně řízených křižovatkách a dynamický informační systém pro cestující.

Do systému jsou zapojené také rádiové stanice, které automatizují načítání a vyčítání tarifních a účetních dat. Vozidla, která pravidelně nezajíždějí do vozovny mají možnost výměny dat pomocí GPRS. Jako odbavovací médium pro cestující bude použita bezkontaktní čipová karta Mifare DESFire, na kterou je možné ukládat jízdní doklady a používat tuto kartu k platbám pomocí elektronické peněženky.

Některé nádraží a zastávky budou vybaveny jízdenkovými automaty firmy ATRON, které budou umožňovat uložení jízdního dokladu na čipovou kartu a dobytí elektronické peněženky. Platbu lze provést buď hotově nebo bezhotovostním převodem podle vybavení automatů.

Dodávka také zahrnuje mobilní osobní pokladny, které budou použity pro výdej jízdenek převážně v lodní dopravě v okolí Bergenu, kde tuto dopravu používá velké množství lidí. Všechny zařízení systému managementu jízdného jsou propojeny centrálním software ATRIES.

Město Hordaland a dopravní podniky HSD a GAIA Trafikk si vybraly systém od ATRONu nejen proto, že je otevřený, jednoduše rozšiřitelný a zahrnuje širokou funkčnost centrálního software ATRIES, ale také proto, že palubní počítač je řešen metodou „vše v jednom“. Palubní počítač slouží jako jediné komunikační rozhraní s řidičem, odkud jsou ovládány všechny systémy vozidla. Modulární struktura umožňuje integrovat v palubním počítači moduly jako digitální hlásič zastávek, GSM/GPRS modul, Wifi modul apod. Také možnost integrované tiskárny pro výdej jízdenek byl silným argumentem pro výběr tohoto řešení, které je praxí vyzkoušeno ve více jak 200 dopravních podnicích.

Město Hordaland bude spravovat centrální software ATRIES nejen pro své účely, ale také pro dopravní společnosti HSD a GAIA Trafikk.

Prostředky veřejné dopravy v Hordalandu tvoří asi 1000 autobusů a 10 rychlých lodí, které ročně přepraví přibližně 40 milionů cestujících. Cílem projektu je nahradit stávající systém s technologií magnetických karet novým moderním systémem managementu jízdného s bezkontaktními čipovými kartami Mifare DESFire a tím zvýšit rychlost odbavení, snížit provozní náklady a dosáhnout větší pružnosti.

Firma ATRON electronic GmbH je jedním z předních dodavatelů systémů pro veřejnou hromadnou dopravu převážně v německy mluvících zemích. Hlavní předností jsou systémová řešení, od palubního počítače s integrovanou tiskárnou jízdenek, jízdenkových automatů až po elektronický management jízdného a počítačem řízený management vozového parku. Vysoká kvalifikace zaměstnanců, velké zkušenosti získané za více jak 25 let působení na trhu a neustálý vývoj a implementace nových technologií je základem úspěchu této firmy. Více než 200 dopravních podniků používá zařízení firmy ATRON a více než 30000 vozidel je vybaveno palubními počítači a dalšími zařízeními jako terminály čipových karet a automaty od ATRONu.

Firma SYSTEK s.r.o. dlouhodobě spolupracuje s firmou ATRON electronic GmbH. Spolupráce je zaměřena na vývoj, výrobu a uživatelský servis. V roce 2004 se firma SYSTEK s.r.o. stala generálním zástupcem pro Českou a Slovenskou republiku.
Tisková zpráva SYSTEK.

ATRON ve Skandinávii: Zakázky ve Švédsku ...