ARRIVA na Slovensku představila další nové autobusy
Arriva zařadí do provzu v Trnavském kraji 9 autobusů IVECO Crossway Line 10.8M a 31 autobusů Crossway Line 12M. Foto Arriva na Slovensku

74 nových autobusů IVECO Crossway a SOR ICN bude sloužit cestujícím v Trnavském kraji. Průměrný věk autobusů Arrivy pro regionální dopravu v okresech Trnava, Piešťany, Hlohovec a Senica se sníží na 3,6 roku.

 

74 nových autobusů IVECO Crossway a SOR ICN bude sloužit cestujícím v Trnavském kraji. Průměrný věk autobusů Arrivy pro regionální dopravu v okresech Trnava, Piešťany, Hlohovec a Senica se sníží na 3,6 roku.

 

Cestování příměstskou autobusovou dopravou v Trnavském kraji prochází za poslední období významnými změnami. Už na začátku loňského roku jsme zavedli zónové jízdné a předplatní jízdenky. Komfort cestujících kontinuálně zvyšujeme také obnovou vozového parku. V letech 2021 až 2023 byl vozový park ARRIVA rozšířen o 56 nových autobusů. Jsem rád, že v tomto tempu pokračujeme a na silnice Trnavského kraje vyšleme dalších 74 nových moderních autobusů, 34 z nich jsme zakoupili z evropských zdrojů v hodnotě 7,7 milionu. Věřím, že i díky tomu se nám podaří motivovat lidi, aby ještě více využívali služeb veřejné dopravy, které pro ně zajišťujeme,“ řekl trnavský župan Jozef Viskupič s tím, že vybavení do autobusů v hodnotě více než 1,2 milionu eur bez DPH bylo financované také prostřednictvím evropských zdrojů.

Celkem 14 nízkopodlažních autobusů SOR ICN 10,5 s kapacitou 36 míst k sezení a 20 nízkopodlažních autobusů SOR ICN 12,3 s kapacitou 45 míst k sezení v hodnotě 7,7 milionu eur bez DPH bylo zakoupeno z prostředků IROP. Díky dotacím EU dopravce zakoupil i 195 moderních odbavovacích terminálů do autobusů regionální dopravy. Spolufinancování dopravce představovalo v obou případech 10 % z pořizovací ceny. Dalších 9 autobusů IVECO Crossway Line 10.8M s kapacitou 39 míst k sezení a 31 autobusů IVECO Crossway Line 12M s kapacitou 49 míst k sezení zakoupila ARRIVA Trnava jako vlastní investici. Všechny vozy splňují EURO 6 a jejich výbava zahrnuje informační tabule s označením linky vpředu, na pravém boku vozidla a vzadu, výkonnou klimatizaci a vnitřní informační LCD panel pro lepší orientaci a informovanost cestujících. Samozřejmou součástí výbavy celé flotily je WiFi a USB porty. Všechny nové autobusy jsou vybaveny ručně ovládanou rampou pro cestující na vozíku a signalizačními tlačítky označenými Braillovým písmem pro lepší orientaci nevidomých a slabozrakých pasažérů. Samozřejmostí je kamerový systém pro větší bezpečnost cestujících i řidiče.

Nákup 74 nových moderních autobusů znamená, že za poslední tři roky jsme obměnili až 70 % celého vozového parku, kterým zajišťujeme regionální dopravu v Trnavském kraji. Jde o významnou modernizaci naší flotily, která s sebou přináší vyšší pohodlí a bezpečnost cestování, ekologičtější dopravu, ale také vyšší nároky na nás než dopravce. Společnost ARRIVA Trnava ve spolupráci s Trnavským samosprávným krajem nabízí obyvatelům Trnavského kraje kvalitní a spolehlivé dopravní služby a jsem přesvědčen, že počet našich cestujících bude díky tomu i nadále růst,“ řekl Peter Nemec, generální ředitel společnosti ARRIVA Trnava. Arriva obhájila zajišťování dopravní obslužnosti v regionu v loňském roce.


ARRIVA na Slovensku představila další nové autobusy
Celkem 14 nízkopodlažních autobusů SOR ICN 10,5 a 20 SOR ICN 12,3 pro Trnavský kraj. Foto TK
ARRIVA na Slovensku představila další nové autobusy