60 let autobusové dopravy v České Lípě
Den s historickými autobusy oslaví v České Lípě 60. let autobusové dopravy. Foto BusLine

První autobusy vyrazily po České Lípě a okolí v roce 1961, tehdy pod hlavičkou ČSAD. V sobotu 18. září vyjedou RTOčka a Karosy ŠL 11 a 736.
První autobusy vyrazily po České Lípě a okolí v roce 1961, tehdy pod hlavičkou ČSAD. V sobotu 18. září vyjedou RTOčka a Karosy ŠL 11 a 736.
První autobusy vyjely na dvě linky křižující Českou Lípu 1. září 1961. Jedna jízda stála 60 halířů a o provoz se staral podnik ČSAD. Výročí město oslaví v sobotu 18. září tradičním Dnem s historickými autobusy.

Autobusová doprava v České Lípě se během let samozřejmě velmi změnila. „Před šedesáti lety se v České Lípě jezdilo jen na dvou linkách, v současné době jich po České Lípě jezdí šestnáct a celkem sedm set třicet čtyři spojů. Společně s dopravcem se snažíme, aby městská autobusová doprava byla dostupná pro všechny, aby spoje navazovaly na linkové autobusy a vlaky a lidé se tak pohodlně dostali do práce, do školy nebo k lékaři. Snažíme se reagovat na podněty občanů a služby neustále zlepšovat. Věřím, že naši snahu občané vnímají,“ uvedla starostka města Česká Lípa Jitka Volfová a popřála občanům, aby si výroční Den s historickými autobusy užili.

Na linky do jisté míry kopírující původní trasy městem se vydá čtveřice historických autobusů provozovaných nadšenci z dopravní společnosti BusLine. Půjde o autobusy ze šedesátých až devadesátých let minulého století: dva vozy RTO, jeden ŠL 11 a Karosu 736.

Součástí oslav bude křest nových autobusů IVECO Crossway, které nakoupil dopravce BusLine, provozující aktuálně hromadnou dopravu v České Lípě. Křest proběhne na parkovišti u OD Banco v 10 hodin.

Jakub Vyskočil, majitel skupiny BusLine říká: „Historie dopravy mě vždycky fascinovala. Jsem rád, že se naše flotila „starých ale krásných“ autobusů občas provětrá při takového příjemné akci pro veřejnost. Zároveň mě nepřestává udivovat, jaký pokrok v autobusové dopravě za pár let nastal a jaký komfort dokáží dnes autobusy cestujícím nabídnout.

Autobusová doprava je celý den v sobotu 18. září v České Lípě zdarma. Cestující v historických autobusech obdrží barevně odlišené pamětní jízdenky. Kdo dokáže získat všechny čtyři barvy, může se zapojit do soutěže BusLine o upomínkové předměty.

Den s historickými autobusy začíná v 9,30 hodin, výchozím bodem vyjížděk je zastávka Sokolská v centru města. Malí návštěvníci křtu se mohou těšit na drobné dárky, uvádí BusLine.

BusLine MAD Česká Lípa s.r.o. zahájila provoz v České Lípě k 1. dubnu 2019 na základě desetileté smlouvy, roční objem přepravy je zhruba 1,04 mil. km na 16 linkách. Provoz zabezpečuje 25 autobusů (z toho 5 záložních) na kterých se střídá 60 řidičů.


60 let autobusové dopravy v České Lípě