360 elektrických autobusů vyrobených v Číně pro Singapur
Elektrický autobus BYD B12 v Singapuru.

Od prosince 2024 budou v ostrovním městském státu v jihovýchodní Asii nasazovány do provozu elektrické autobusy vyrobené BYD a Zhongton Bus.

Od prosince 2024 budou v ostrovním městském státu v jihovýchodní Asii nasazovány do provozu elektrické autobusy vyrobené BYD a Zhongton Bus.

Singapurský úřad pro pozemní dopravu (LTA) oznámil v tiskové zprávě výsledek velkého výběrového řízení na nové elektrické autobusy a nabíjecí systémy pro jejich podporu.  240 elektrických třídvéřových jednopodlažních autobusů bude od BYD a dalších 120 od Zhongtong Bus prostřednictvím partnera Cycle & Carriage Automotive. Od prosince 2024 postupně nahradí naftové autobusy, kterým končí životnost. Zároveň budou instalovány dobíjecí systémy v depech. Zakázky získaly Busways Pte Ltd/ Shell Singapore Pte Ltd a Presico Engineering Pte Ltd.

Nabídky v autobusové části byly hodnoceny podle kvalitativních i cenových faktorů. "Obálky s cenami byly otevřeny až po dokončení hodnocení kvality. Tento přístup zajišťuje, že LTA uděluje zakázky uchazečům s vysoce kvalitními a cenově výhodnými nabídkami," popisuje LTA. V hodnocení kvality byla zohledněna kritéria, jako jsou zkušenosti uchazeče, dosavadní výsledky, technické specifikace navrhovaného autobusu a soulad s místními předpisy. Smlouvy zahrnují opci na pořízení až 60 dalších elektrobusů v případě potřeby.

LTA si dala za cíl elektrifikovat celý autobusový park v Singapuru do roku 2040. Do roku 2030 by elektrobusy měly tvořit polovinu vozového parku. Zatím jde o první velkou část tendrů, v příštích letech budou pokračovat další.