20. září se otevřou brány veletrhu InnoTrans v Berlíně
Trolejbus SOR TNS 12 s výzbrojí Cegelec Alva bude k vidění na InnoTrans 2022. Foto Cegelec

Veletrh dopravní techniky se zaměřuje hlavně na kolejová vozidla, k vidění budou ale i novinky autobusové a trolejbusy. Zastoupení má Česká republika, Cegelec představí trolejbus SOR TNS 12 a Škoda Group trolejbus T'CITY 36TR a autobus na vodík H'CITY.

Veletrh dopravní techniky se zaměřuje hlavně na kolejová vozidla, k vidění budou ale i novinky autobusové a trolejbusy. Zastoupení má Česká republika, Cegelec představí trolejbus SOR TNS 12 a Škoda Group trolejbus T'CITY 36TR a autobus na vodík H'CITY.

Solaris Urbino 18 hydrogen, Ebusco 3.0, VDL Citea nové generace, Van Hool A12, Škoda H'CITY - celkem 14 autobusů přijede na InnoTrans 2022 od 20. do 23. září 2022. Zúčastní se také Karsan, Optibus, Kiepe Electric, Otokar, Altas, Voith. Svá vozidla představí vystavovatelé živě na tzv. Bus Display v Summer Garden i s příslušnou dobíjecí infrastrukturou, kde bude k dispozici 500metrová trasa a odborní návštěvníci budou zváni ke zkušebním jízdám.

Škoda Group představí na InnoTrans modely H'CITY a T'CITY 36TR od Škodovky: Škoda T'CITY 36TR je 100% nízkopodlažní trolejbus, který vyrábí s karosérií od společnosti Temsa. Prvním městem, kde budou tyto nové trolejbusy v provozu je Ostrava. ŠKODA H'CITY je nový autobus s palivovými články. Novinky od Škoda Group můžete vidět na Bus Displey a v hale 3.2 na stánku 660.

Další český trolejbus bude k vidění na stánku společnosti Cegelec. Půjde o druhý vyrobený vůz SOR TNS 12 s výzbrojí Cegelec Alva pro Jihlavu, který na veletrh odjel doslova z výrobní linky v Libchavách dne 15. září 2022. „Trolejbus je stále ekonomicky a ekologicky nejlepší řešení elektrobusu, mající navíc ještě sekundární benefity z pohledu městotvornosti. Naše prezentace na veletrhu tak bude zaměřena nejen na naše výrobky, ale i propagaci moderní trolejbusové dopravy jako celku. Na InnoTransu se prezentují již delší dobu nejrůznější elektrobusy, my chceme světu ukázat ten nejlepší v podobě parciálního trolejbusu. A jelikož se má nakonec prezentovat se svým trolejbusem na veletrhu i další český výrobce, bude zastoupení technologie tzv. parciálních trolejbusů o to silnější, což je jistě pozitivní,“ uvádí Libor Hinčica, obchodní ředitel Cegelecu. Své novinky představí pražská společnost v hale 17 na stánku 300.

Mezi přibližně 250 novinkami, které se letos po čtyřech letech ve veletržních prostorách Messe Berlín představí, bude také autobus Solaris Urbino 18 hydrogen, 18 metrů dlouhý elektrický autobus s vodíkem jako hlavním zdrojem energie. Poprvé polský výrobce veřejnosti ukázal svůj nový kloubový autobus s palivovými články v Krakově 14. září.

Ebusco z Nizozemska přiváží dva modely plně elektrického městského autobusu. Kromě nejnovější verze 3.0 také Ebusco 2.2, nový elektrický autobus pro Berlín. "První z celkem 90 autobusů, které dodává Ebusco největšímu německému dopravnímu podniku, ujel trasu dlouhou 636,8 km z ústředí společnosti v nizozemském Deurne do Berlína bez dobíjení a při příjezdu byla baterie stále nabitá," řekl Peter Bijvelds, výkonný ředitel Ebusco.

Belgická společnost Van Hool avizovala svůj nový bateriový autobus A12. Van Hool série A je nová řada městských autobusů se 100% nulovými emisemi.

Berlín bude dějištěm oficiální prezentace nové generace VDL Citea od VDL Bus & Coach. Ta šla v inovacích ještě o krok dál a nabízí zcela nový koncept autobusů Citea. Baterie v podlaze, jednodílná boční stěna vyrobená z kompozitního materiálu, chytrý systém řízení energie a klimatizace a ergonomické prostředí řidiče je pět nejdůležitějších inovací v nové produktové řadě Citea, která se skládá ze čtyř délkových variant a pěti typů. Na InnoTrans představí VDL nový městský autobus LF-122.

Nové technologie a jejich využití ve veřejné dopravě budou doprovázeny přednáškami a diskuzemi. Ve čtvrtek 22. září 2022 se v hub27 v 10 hodin uskuteční Fórum veřejné dopravy, kde budou zástupci politiky, administrativy a dopravních společností diskutovat o inovativních strategiích. Následné International Bus Forum, které začíná ve 14 hodin, se zaměří na téma „Mobilita jako služba pro občany“: spolehlivá služba ode dveří ke dveřím, snadno použitelná, levná, propojená a také flexibilní a vysoce přizpůsobivá individuálním potřebám.