130 elektrických double deckerů pro anglické Coventry
Coventry v roce 2023: 140 elektrických double deckerů. Foto ADL

Alexander Dennis Limited a BYD UK oznámily zakázku pro Zenobē a autobusového dopravce National Express ve Velké Británii. Coventry se má stát prvním městem s plně elektrickým autobusy ve Spojeném království.
Alexander Dennis Limited a BYD UK oznámily zakázku pro Zenobē a autobusového dopravce National Express ve Velké Británii. Coventry se má stát prvním městem s plně elektrickým autobusy ve Spojeném království.
V rámci úspěšné nabídky městu dodají partneři Alexander Dennis Limited (ADL) a BYD UK na začátku roku 2023 do Coventry přes 130 dvoupodlažních elektrických autobusů Enviro400EV, všechny vyrobené v Británii společností ADL ve spolupráci s BYD. Dopravní společnost National Express již deset vozů Enviro400EV provozuje od roku 2020 a zavázala se, že už nekoupí žádný autobus s dieselovým pohonem. Do roku 2030 plánuje provozovat jen bezemisní dopravu, stejný cíl má i město Coventry. Jako první město v zemi má nahradit všech 300 svých autobusů čistě elektrickými do roku 2025.

Společnost Zenobē (specialista na bateriová řešení a úložiště) bude National Express poskytovat Electric Transportation as a Service (ETaaS), financovat a spravovat kompletní řešení na klíč, včetně nových vozidel BYD ADL, a plné provozní podpory. Podle Stevena Meersmana, spoluzakladatele a ředitele společnosti Zenobē, přináší ETaaS revoluci ve způsobu elektrifikace vozových parků: "Tím, že si ponecháme vlastnictví vozidel a převezmeme riziko přechodu na nulové emise, dáváme National Express možnost využívat vozový park bez potíží s jejich vlastnictvím, takže přechod na vozový park s nulovými emisemi je finančně výhodnější." ADL bude dodávat Zenobē a National Express náhradní díly pro plánovanou preventivní údržbu (PPM) po dobu 16 let od převzetí vozidel.

Práce staví na stávající spolupráci ADL a Zenobē s National Express, kdy poskytuje nabíjecí infrastrukturu a baterie pro 29 elektrobusů BYD ADL Enviro400EV v Coventry a Birminghamu dodaných v roce 2020. Projekt bude částečně financován prostřednictvím partnerství mezi Zenobē a National Express, a částečně také z grantu ve výši 50 milionů liber od ministerstva dopravy (přibližně 1,47 mld. korun).