Začíná sezóna cyklobusů 2024
Cyklobusy už můžete využít při návštěvě Jihomoravského kraje. Foto IDS JMK

Už od Velikonoc můžete využít několik možností, jak se autobusem o víkendech a svátcích pohodlně i se svým kolem přiblížit k vybranému cíli na Znojemsku. Cyklobusy spojují Znojmo s národním parkem Podyjí a Vranovskou přehradou. Některé zajedou až do rakouského Drosendorfu. Přepravu s koly rozšířili od 29. března také v Ústeckém kraji. Přehled nabídky cyklobusů budeme rozšiřovat.

Už od Velikonoc můžete využít několik možností, jak se autobusem o víkendech a svátcích pohodlně i se svým kolem přiblížit k vybranému cíli na Znojemsku. Cyklobusy spojují Znojmo s národním parkem Podyjí a Vranovskou přehradou. Některé zajedou až do rakouského Drosendorfu. Přepravu s koly rozšířili od 29. března také v Ústeckém kraji. Přehled nabídky cyklobusů budeme rozšiřovat.

V Jihomoravském kraji jsou regionální cyklobusy v provozu během turistické sezóny přibližně od poloviny dubna do konce září během víkendů a státních svátků. Vybrané cyklobusy pojedou i v pracovních dnech, především během letních prázdnin. Přepravovat můžete 5 kol na zádi autobusy nebo 20 kol na přívěsu podle typu vozidla. Kola se přepravují do vyčerpání kapacity, registrace není nutná. S kolem je možné nastoupit/vystoupit pouze na vybraných zastávkách, které jsou označeny symbolem jízdního kola. Trasy a jízdní řády jsou na webu IDS JMK. Na Znojemsku na pravidelných autobusových linkách 816, 817, 830 a 108 jsou vybrané autobusy vybavené přívěsem pro 24 jízdních kol.

FTL- First Transport Lines ve spolupráci s městem Prostějovem připravili pro tradičně cyklobus Prostějov - Jedovnice a vloni osvědčenou novinku, cyklobus Prostějov - Bouzov. Cyklobus do Jedovnice bude jezdit pravidelně od 29. března do konce září o nedělích a svátcích, cyklobus do Bouzova od 30. března v sobotu. Kapacita cyklovozíku je 20 kol a jízdenky bude možné zakoupit i v předprodeji na www.amsbus.cz nebo v Informační kanceláři FTL, Svatoplukova 59. Cestující s jízdenkou z předprodeje má automaticky zaplaceno a rezervováno i místo pro kolo. Při zakoupení jízdenky u řidiče je dovozné za kolo 23,- Kč. Podrobnosti zde. Přehled všech cyklobusů v Olomouckém kraji je k dispozici zde.

Jihočeský kraj letos od 18. května vypraví 11 linek umožňující přepravu jízdních kol. Výchozí zastávka je převážně v Českých Budějovicích. Oranžová linka zaveze turisty s koly do Kašperských Hor, Červena a Modrá linka na Kvildu, Žlutá na Orlík, Zelená přes Třeboň, Jindřichův Hradec a Novou Bystřici do Slavonic a Šedá linka na Novohradsko. Speciální linka 280 vyráží z Tábora na Šumavu. Na trasy a jízdní řády se podívejte zde. Cena jízdného se odvíjí od kilometrického tarifu, případně můžete využít naší výhodnou Jihočeskou krajskou jízdenku.    Při přepravě kol je nutné odstranit před nakládkou všechny odnímatelné součásti (brašny, pumpičky, láhve). V případě přepravy elektrokol je potřeba z kola demontovat baterii. Rezervace pro přepravu kol není možná. Konečné rozhodnutí o přepravě kola učiní řidič.

Cyklobusy vás zavezou také na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Vybrat si můžete z linek – z Jablonce na Jizerku nebo z Liberce do Bedřichova či Turnova, vyjedou od 29. dubna.

Linka 395 Liberec – Bedřichov – Jablonec n. N. – Turnov
Cyklobusová zpáteční linka 395 propojí Liberec, Bedřichov, Jablonec nad Nisou a Turnov. Jede o víkendech a státních svátcích.  Autobus přepraví max. 19 jízdních kol.

Linka 795 Jablonec nad Nisou – Bedřichov – Kořenov – Jizerka
Jezdí o víkendech a státních svátcích. Uveze max. 19 kol.

Letní linka č. 650 Frýdlant – Hejnice – Bílý Potok pod Smrkem – Smědava.

Na všech uvedených linkách platí tarif IDOL. Na lince se uznávají a prodávají jízdenky EURO-NISA-Ticket+.

Další turistické linky a cyklobusy do Krkonoš, Jizerských a Lužických hor a do Českého ráje na webu IDOL.

Cestovat s jízdním kolem můžete kromě běžných spojů také v Ústeckém kraji, v rámci DÚK také 28 linkami specializovanými na přepravu kol. Jízdenky za 25 Kč nebo celodenní za 50 Kč jsou přestupní mezi vlaky, autobusy i loděmi po celou dobu jejich časové platnosti a lze je zakoupit i v mobilní aplikaci DÚKapka. Rezervace přepravy kol je možná pouze prostřednictvím aplikace. Přehled všech lodních, autobusových a vlakových linek na webu DÚK.

Středočeský Mníšecký cyklobus na trase Dobřichovice- Mníšek pod Brdy - Kytín. Cyklobus jezdí každou sobotu, neděli a státní svátky od 23. března až do 28. října. Sveze Vás mezi údolím řeky Berounky a brdskými lesy. Spoje linky navazují v Dobřichovicích na vlaky linky S7 (trať Praha – Řevnice – Beroun) z obou směrů. Nakládku a vykládku kol si zajišťuje
cestující sám, řidič poskytne případnou radu či pomoc. Převeze až 25 jízdních kol.

Po Českém ráji na kole a do dalších turisticky zajímavých míst se můžete vydat s PIDem a Královéhradeským krajem. Cyklobusy budou jezdit od 25. května do konce září o víkendech a státních. Linka 2 bude jezdit z Mladé Boleslavi přes Mnichovo Hradiště až do Sobotky a opačně.

Od 29. června do 1. září každou sobotu, neděli nebo státní svátek můžete vyrazit na výlet do CHKO Kokořínsko-Máchův kraj s cyklobusem, který tu jezdí už čtvrtou sezónu. Jedná se o provoz celkem šesti párů spojů na linkách PID 693, 695 a 697, kde je cyklobus zajištěn midibusem s přívěsem upraveným pro přepravu jízdních kol. Na trase je množství zajímavých turistických cílů, jakými jsou například hrady Kokořín a Houska, skalní bludiště ve Mšeně, Máchovo jezero v Doksech a další. Turistické cíle s PID si můžete prohlédnout zde.

Další možnosti přepravy s kolem budeme doplňovat.