FlixBus spouští první dálkovou elektrickou linku v Anglii a Walesu
Flixbus představí první elektrickou autobusovou dálkovou linku mezi Londýnem, Bristolem a Newportem. © FlixBus

Cestující si budou moci vyzkoušet elektrický autobus Yutong během tří měsíců na trase mezi Londýnem, Bristolem a Newportem.

Cestující si budou moci vyzkoušet elektrický autobus Yutong během tří měsíců na trase mezi Londýnem, Bristolem a Newportem.

FlixBus bude linku zajišťovat ve spolupráci s Newport Transport, provozovatelem městské dopravy v Newportu v jihovýchodním Walesu, který provozuje 60% linek denně bezemisí. Podle FlixBus ve Spojeném království ušetří nová linka každý den 352 kilogramů emisí CO2 ve srovnání s průměrným autobusem s dieselovým pohonem. To odpovídá 21 tunám CO2 během tříměsíčního zkušebního období (od 21. března do června 2024). Pokud by projet trval rok, znamenalo by to úsporu více než 126 tun CO2.

Autobus Yutong TCE12 má místa pro 46 cestujících, je vybaven toaletou a rampou pro invalidní vozíky. Kapacita baterie je 282 kWh. Nabíjení bude probíhat v depu Transport UK London Bus (dříve Abellio) v Battersea v Londýně a v ústředí Newport Transport v Jižním Walesu.

Již v roce 2018 FlixBus testoval elektrobusy na dvou svých trasách, částečně mezi Paříží a Amiens ve Francii, částečně mezi Frankfurtem a Mannheimem v Německu. Tam firma nasadila elektrobus od BYD. Po technických problémech s autobusem a jeho bateriemi však byla služba po více než roce ukončena. V roce 2022 vyjel na dálkovou linku  v Portugalsku.