VDL Bus & Coach posiluje výrobu elektrických Citea
Závod v Roeselare v Belgii už je nějaký čas v provozu. Slavnostní zahájení proběhlo za účasti vlámského premiéra Jana Jambona a ministryně Lydie Peeters (Mobility) minulý týden. Foto VDL

Společnost se rozhodla posílit svou produkci a zůstat v Evropě. Z VDL Bus v Roeselare ve Flandrech může odjet 800 elektrických městských autobusů ročně, VDL ale kapacitu rozdělí i mezi svůj druhý závod ve Valkenswaardu.

Reklama

Společnost se rozhodla posílit svou produkci a zůstat v Evropě. Z VDL Bus v Roeselare ve Flandrech může odjet 800 elektrických městských autobusů ročně, VDL ale kapacitu rozdělí i mezi svůj druhý závod ve Valkenswaardu.

Základní kámen nového závodu na výrobu autobusů VDL Groep byl položen 8. února 2022. Po více než dvou letech se areál v Krommebeekpark 2, Roeselare, který se rozkládá na ploše 77 000 m2, otevřel. Slavnostního zahájení se zúčastnili vlámský premiér Jan Jambon a ministryně Lydia Peeters (Mobility) a také zákazníci, dodavatelé a média.

Nové místo se vyznačuje udržitelností a filozofií inovací VDL Groep v souladu se snižováním své ekologické stopy. Budova byla navržena se silným zaměřením na šetrnost k životnímu prostředí, s podlahovým vytápěním a rozsáhlými ventilačními systémy zajišťujícími efektivní využití energie. Díky solárním panelům je do značné míry závod soběstačný ve svých energetických potřebách. Zelená střecha přispívá nejen k estetice budovy, ale působí také jako přirozený izolant a přispívá k biodiverzitě prostředí.

VDL Bus & Coach se záměrně rozhodl vyrábět své autobusy v Evropě. "Máme spolehlivou síť výrobních závodů, blízko k zákazníkům, s vlastními kvalifikovanými pracovníky, kteří jsou nám věrní již léta, a s udržitelnými výrobními metodami. Naši zaměstnanci jsou vysoce kvalifikovaní a k výrobě současných i budoucích elektrických autobusů využívají nejmodernější technologie,“ říká Rolf-Jan Zweep, generální ředitel VDL Bus & Coach.

Výrobce autobusů, součást rodinné společnosti VDL Groep, je zastáncem udržení zaměstnání, znalostí a dovedností ve svém vlastním regionu. Aby bylo možné pokračovat v tomto úsilí a udržet průmysl výroby autobusů v Evropě, VDL Bus & Coach zdůrazňuje důležitost rovných podmínek pro iniciativy z jiných kontinentů. "Musí existovat spravedlivá soutěž, hrát podle stejných pravidel," říká Rolf-Jan Zweep. Společnost také zdůrazňuje důležitost investic do vzdělávání zaměstnanců. "Víme, že technicky zdatní lidé mají pro špičkový zpracovatelský průmysl prvořadý význam. Je zásadní, abychom jako stavitelé autobusů nadále investovali do celoživotního vzdělávání, abychom přizpůsobili dovednosti našich zaměstnanců měnícím se potřebám ekonomiky," uvedl Alain Doucet, výkonný ředitel VDL Bus Roeselare.

Výrobní kapacita VDL Bus Roeselare je kolem 800 městských elektrických autobusů ročně. Přesto se VDL Bus & Coach záměrně rozhodl rozdělit kapacitu i se svým dalším výrobním závodem ve Valkenswaardu. Tím se maximalizuje využití dostupné výrobní kapacity a také zvýší flexibilita.

VDL Bus & Coach posílí svou pozici v Evropě, převezme autobusovou divizi Van Hool. Zatímco v roce 2022 bylo na evropském trhu registrováno 344 elektrických autobusů Citea (8,3 procent).  Vloni to bylo jen 108 ks, což znamenalo 1,7 procenta trhu.


VDL Bus & Coach posiluje výrobu elektrických Citea
Závod VDL v Roeselare v Belgii může vyrobit 800 městských elektrických Citea ročně. Foto Sustainable-Bus.com
VDL Bus & Coach posiluje výrobu elektrických Citea