V Krakově uspěl Solaris
Nejvýhodnější nabídku na 18 elektrických kloubových autobusů do Krakova podal Solaris. Foto MPK

Kloubové elektrické autobusy pro polský Krakov vyrobí znovu Solaris, u dvanáctimetrových se o dodavateli zatím rozhoduje.
Kloubové elektrické autobusy pro polský Krakov vyrobí znovu Solaris, u dvanáctimetrových se o dodavateli zatím rozhoduje.
Ve výběrovém řízení vyhlášeném krakovským dopravcem MPK na dodávku nových kloubových autobusů poháněných elektřinou byla vybrána nabídka společnosti Solaris Bus & Coach. Předmětem zakázky je dodání 18 kloubových autobusů (s možností objednat další tři). Náklady přesahují 92 milionů PLN (477 milionů korun).

Výsledky výběrového řízení oznámil MPK ještě před podpisem smlouvy se Solaris. Projekt počítá s financováním z Regionálního operačního programu Malopolského vojvodství na léta 2014-2020, proto správnost výběru podléhá kontrole Úřadu pro veřejné zakázky.

MPK souběžně poptávala 4 sólo autobusy (s opcí na další tři). V této části stále probíhá kontrola zaslaných nabídek od EvoBus Polska, Solaris a Irizar.

Všechny objednané elektrobusy budou nízkopodlažní a vybavené klimatizací, odděleným prostorem a plošinou pro osoby na invalidním vozíku, monitoringem a USB porty. Každé vozidlo bude možné nabíjet plug-in a pantografem pro pomalé i rychlé nabíjení. Všechny systémy a zařízení v autobuse budou napájeny výhradně elektřinou.

MPK letos již podepsala smlouvu na 20 elektrických autobusů. I s nejnovější objednávkou získají obyvatelé Krakova v příštím roce minimálně 38 nových elektricky poháněných vozidel, včetně 25 kloubových. Nahradí nejstarší vozidla krakovského dopravce s dieselovým pohonem. Flotila bezemisních autobusů se rozroste na více než 120.