Hradecký dopravní podnik objednal od ZLINER hybridní autobusy
Dopravní podnik města Hradce Králové má zatím ve flotile 34 autobusů IVECO URBANWAY 12m. Foto DPMHK

Průměrné stáří vozového parku městské hromadné dopravy Dopravního podniku města Hradce Králové je 7,75 roku. Letos se díky novým kloubovým autobusům IVECO URBANWAY ještě sníží.

 

Průměrné stáří vozového parku městské hromadné dopravy Dopravního podniku města Hradce Králové je 7,75 roku. Letos se díky novým kloubovým autobusům IVECO URBANWAY ještě sníží.

 

V roce 2023 DPMHK v otevřené veřejné zakázce získal dodavatele nových autobusů pro období let 2023-2025. ZLINER, největší český autorizovaný dealer společnosti Iveco, se v uzavřené rámcové dohodě zavázal během dvou let dodat do Hradce Králové až 31 vozidel. „Z důvodu objektivní nutnosti obnovy vozového parku jsme už na konci loňského roku odebrali 11 naftových autobusů. Smlouva dále předpokládá dodání maximálně 20 hybridních autobusů krátkých či kloubových. Při formulaci zakázky jsme mysleli na to, že bychom předpokládaný odběr vozidel museli redukovat, a tak podle smlouvy je odebrat můžeme, ale stejně tak nemusíme. Díky tomu jsme schopni obnovu vozového parku přizpůsobovat našim aktuálním možnostem a potřebám,“ uvedl Zdeněk Abraham, předseda představenstva Dopravního podniku města Hradce Králové (DPMHK).

Prováděcí - kupní smlouvu na třínápravové autobusy uzavřel DPMHK se ZLINER před několika dny. ZLINER má dodat vozidla IVECO URBANWAY 18m diesel Hybrid. V Hradci by se měly objevit do konce letošního roku.  

Vedle vyššího komfortu pro cestující, kteří budou využívat klimatizaci, sedadla s koženkovým čalouněním splňujícím hygienické požadavky, USB zásuvky, i pro řidiče, nebo zvýšené bezpečnosti díky kamerovému systému získal hradecký dopravní podnik rozšířenou záruku na jakost v celkové délce 5 let a na životnost 15 let. Cena za jeden autobus je 10,83 milionu bez DPH včetně příslušenství.

Autobusy URBANWAY vyrábí závod Iveco Bus ve francouzském Annonay. Tento typ městských autobusů dopravní podnik provozuje od roku 2028. V hybridní verzi ho testoval na jaře 2023.