CZECHBUS aktuálně
Na CZECHBUSu se mimo jiné představí tříčlánkový bateriový trolejbus Škoda-Solaris 24M pro pražskou linku mezi Nádražím Veleslavín a Letištěm Václava Havla Praha. Foto DPP

Co uvidíme na 12. ročníku veletrhu, který začíná v úterý 21. listopadu: ve světové premiéře autobus SOR NSH 12 s vodíkovým pohonem, kloubový elektrický MAN Lion's City 18 E a Lion's Intercity LE 12 v provedení PID, 24metrový tříčlánkový trolejbus od Škoda Group a  Solaris Bus & Coach pro Prahu, nejnovější Scania Irizar Efficient, trolejbus Škoda 32 Tr pro Brno nebo novou Setru MultiClass 500 a řadu dalších, které se u nás představí poprvé.

 

Co uvidíme na 12. ročníku veletrhu, který začíná v úterý 21. listopadu: ve světové premiéře autobus SOR NSH 12 s vodíkovým pohonem, kloubový elektrický MAN Lion's City 18 E a Lion's Intercity LE 12 v provedení PID, 24metrový tříčlánkový trolejbus od Škoda Group a  Solaris Bus & Coach pro Prahu, nejnovější Scania Irizar Efficient, trolejbus Škoda 32 Tr pro Brno nebo novou Setru MultiClass 500 a řadu dalších, které se u nás představí poprvé.

 

Technologické novinky a trendy v sekcích autobusů, hromadné dopravy, telematiky nebo servisní techniky představí na PVA EXPO PRAHA v Letňanech od 21. do 23. listopadu například IVECO CR, SOR Libchavy, Škoda Group, ROŠERO - P, Daimler Buses ČR, TURANCAR CZ, HERMAN, MAN Truck & Bus Czech Republic, Bustec, Auto-bus.cz, BUSE, Mikroelektronika, Molpir, Scania a další (kompletní vystavovatelé zde).

Společnost Scania nabídne návštěvníkům na svém stánku dálkový, luxusní model autobusu Scania Irizar i6s Efficient o délce 14m na podvozku K450 EB6x24NI.

MAN Truck & Bus ukáže několik modelů MAN Lion's: vozy Intercity LE 12  pro Středočeský kraj, kloubový elektrický Lion's City 18 E, který bude u nás k vidění poprvé, a také dálkový autokar.

Dopravní podnik hl. m. Prahy a konsorcium Škoda Group a Solaris Bus & Coach představí trolejbus Škoda - Solaris 24 m. Nejdelší trolejbus v České republice, který bude jezdit na pražské Letiště Václava Havla, si můžete prohlédnout v hale 8.

Zcela novou technologii zařazuje do své nabídky SOR Libchavy,  vodíkový autobus NSH 12. Podrobnosti poprvé zveřejní právě na domácím veletrhu.

Slavnostní zahájení veletrhu CZECHBUS proběhne první den v hale 4 od 10:00 hod. Následovat budou tiskové konference:

Od 10:30 na stánku 4A03 společnosti SOR Libchavy, od 11:30 na stánku 4A05 společnosti KAR group + IVECO BUS, od 12:00 na stánku 4B01 společnosti ŠKODA GROUP a od 14:00 na stánku 4C02 společnosti MAN Truck & Bus.

Na veletrhu nebude opět chybět Klub českých historických autobusů RTO Klub, v úterý 21. listopadu v 10 hodin v hale 3 odhalí svůj tradiční kalendář.

Nově se letos bude v rámci veletrhu udělovat ocenění GRAND PRIX za nejlepší exponát/technologii. Vítězové pak budou vyhlášeni v rámci společenského večera druhý den veletrhu.

Doprovodný program

První den veletrhu, v úterý 21. 11., zaplní Kongresový sál odborná konference o aktuálních trendech v odbavovacích a informačních systémech (OIS) ve veřejné osobní dopravě připravená Sdružením pro dopravní telematiku – "Veřejná doprava ON-LINE“.

Následující den 22. 11. na ni naváže Konference Elektrické autobusy pro město, pořádaná konzultační firmou Ing. Jakub Slavík, MBA – Consulting Services. Díky svému zaměření na konkrétní téma, konkrétní prezentující a konkrétní publikum se tato konference stala prostředkem přímé komunikace mezi výrobci elektrobusů a trolejbusů a jejich provozovateli a uživateli. Důležitou roli hrají zástupci institucí, které rozhodují o financování této dopravy nebo mají v tomto ohledu aktuální a spolehlivé informace.

Poslední den veletrhu, čtvrtek 23.11., proběhne ENERGO SUMMIT, který se věnuje nejzásadnějším tématům současného světa energií, o kterých budou hovořit přední odborníci z České republiky i zahraničí. S aktuálními tématy vystoupí např. Bohuslav Čížek ze Svazu průmyslu a dopravy ČR, Pavel Zámyslický z ministerstva životního prostředí, Martin Hájek z Teplárenského sdružení ČR, Filip Dvořák z Hospodářské komory ČR a mnoho dalších. Z řad zástupců firem pak představí svá témata například Martin Šilar ze společnosti Siemens, Pavel Beran z Komerční banky, Lukáš Dobeš ze společnosti TEDOM nebo Jan Hicl z Nano Green. V publiku zasednou zejména ředitelé, jednatelé a členové představenstva největších, středních a malých firem, svazů a dalších subjektů z oboru energetiky.

Nově v souběhu mezinárodní kontraktační akce cestovního ruchu, CZECH TRAVEL MARKET

Vystavovatelé z ČR i zahraničí budou své služby profesionálům z výjezdového, příjezdového i domácího cestovního ruchu nabízet v úterý 21. listopadu 2023 od 9:00 – 17:00 hod. v hale 2D.

Ve speakers corneru v přízemí Vstupní haly I připravuje SLOVENSKÝ WORKSHOP ředitelka slovenského zastoupení pro cestovní ruch Ing. Marta Kučerová ze SLOVAKIA TRAVEL. V 1. patře stejné haly pak budou pro zájemce připraveny další dva workshopy – ve spolupráci s Natali Munitić z CHORVATSKÉHO TURISTICKÉHO SDRUŽENÍ je připravován CHORVATSKÝ WORKSHOP a Mgr Dorotka Nikolicza z Maďarské turistické centrály se podílí na přípravě MAĎARSKÉHO WORKSHOPU.

Akce CZECH TRAVEL MARKET je určena odborníkům z oblasti cestovního ruchu a není přístupná veřejnosti. Vstup je umožněn po předchozí rezervaci