BUSWORLD 2015: (Nejen) kávové intermezzo u společnosti Frenzel
© BUSportál
Další
Autokar dělá autokarem i doplňkový palubní servis. Občerstvovací automaty, kávovary, kuchyně a další pro cestovní komfort.
Sobota, 31. říjen 2015, dabra
S doplňky společnosti Frenzel se setkal mnohý český cestující a občerstvovací politika byla velmi dlouho na pravidelných linkách českou (žlutou) doménou. Liberalizace dopravy na Západě a vpuštění autokarů do konkurenčního boje se železnicí přinesly velké objemy prodaných nových autokarů, konkurenční boj nejen se železnicí, ale také mezi autobusovými dopravci navzájem. Spolu s tím přichází boom cestování s občerstvením, na které si cestující rádi zvykají, zvláště, je-li alespoň něco poskytováno v rámci jízdenky. Trochu paradoxní tendence, porovnáme-li politiku aerolinek, které na občerstvovacích službách postupně ubírají. Možná by se mohly do letadel pověsit automaty a ušetřit tím počet palubního personálu.
Redakce BUSportálu se už několik let setkává na zahraničních veletrzích se zástupci společnosti Frenzel Jürgenem T. Kostem a jeho kolegyní Kerstin Haberling. Dlouhodobě nás těší vzájemná spolupráce. Je ostatně příjemné vždy nalézt chvilku pro odpočinek ve spřátelené atmosféře. Tentokrát v rámci demonstrace to byla jedna káva a tyčinka.
Autobusová kuchyňka připomíná zdánlivě běžnou kuchyni, má však úplně jiné parametry. Kromě toho, že je zajištěno, aby např. nádobí či potraviny byly fixovány při pohybu vozu, je třeba, aby výrobce akceptoval neustálé vystavování materiálů i jejich zpracování následkům tohoto pohybu, např. v důsledku horšího terénu, zatáčení či někdy i prudkého brzdění. S provozem v pohybu se musí počítat i při výrobě občerstvovacích automatů. Vysoce důležitým faktorem je i minimalizace rozměrů a váhy.

Novinkou na Busworldu byl víceúčelový automat FOAS 160, představený již na tradičním workshopu autokarové turistiky RDA. Na Busworldu pak byl automat představen s vylepšeními, která vyplynula z testovacího provozu u dopravce. Na co nejmenším prostoru nabízí automat prostor na až 28 chlazených nápojů v púllitrových PET lahvích, nabídnout lze 6 druhů. 21 chlazených snacků může být nabídnuto ve třech druzích. K dispozici je prostor pro 10 litrů kávy nebo vody na čaj. Doplňky jsou v šuplíčku dole. Výrobce zdůrazňuje způsob přípravy kávy z tekuté esence Cafea.

Zatímco běžné cestující zajímají automaty, v rámci VIP zájezdů je zejména v západní Evropě poptávka po nadstandardní výbavě autokarů v oblasti celých kuchyněk. Hlavní novinkou veletrhu byla nová modulární palubní kuchyňka FOB 900 s optimalizovaným hmotnostním designem a novými materiály, s dotykovým displayem. Kuchyňka byla po dobu veletrhu v provozu - dva ohřívače párků, konvekční trouba, zásuvková lednice, ohřívač horké vody, praktické zásuvky a LED osvětlení.

Součástí prezentace byla také ergonomicky designovaná minikuchyňka s vestavěným kávovarem Nespresso a mnoho dalšího.

Spíš jako kuriozitu uvádíme VIP sedadlo se stolečkem s ovládáním v područce.
Dagmar Braunová s využitím podkladů FRENZEL

Servis nejen výrobků společnosti Frenzel zajišťuje v ČR tým Vladimíra Soukupa ze společnosti SolBus servis

BUSWORLD 2015: Aktualizovaný přehled materiálů

© BUSportál
© BUSportál
© BUSportál
© BUSportál
© BUSportál
© BUSportál
© BUSportál
© BUSportál
Foto Frenzel
Foto Frenzel
Foto Frenzel
Foto Frenzel
Foto Frenzel
Foto Frenzel
Foto Frenzel