Volvo FH Electric získalo ocenění "Truck of the Year 2024"
Volvo Trucks je lídrem na trhu s těžkými elektrickými nákladními vozidly v Evropě s tržním podílem 49 %. Model Volvo FH byl vyhlášen nákladním vozidlem roku už čtyřikrát, pro rok 2024 je to vůbec poprvé, co toto ocenění získalo elektrické nákladní vozidlo. Foto Volvo Trucks

Těžké nákladní vozidlo Volvo FH Electric bylo vybráno jako mezinárodní nákladní vozidlo roku 2024. Je to vůbec poprvé, co toto ocenění získalo elektrické nákladní vozidlo. Při zdůvodňování svého rozhodnutí porota ocenila jeho výkon, bezproblémovou akceleraci, ticho a chování bez vibrací.

Těžké nákladní vozidlo Volvo FH Electric bylo vybráno jako mezinárodní nákladní vozidlo roku 2024. Je to vůbec poprvé, co toto ocenění získalo elektrické nákladní vozidlo. Při zdůvodňování svého rozhodnutí porota ocenila jeho výkon, bezproblémovou akceleraci, ticho a chování bez vibrací.

"Uvedením modelu FH Electric společnost Volvo Trucks dodala na trh nejmodernější řadu bateriových elektrických vozidel, která jsou vhodná pro širokou škálu přepravních operací. Je to důkaz toho, že energetická transformace nabírá na síle i v dnešním náročném podnikatelském prostředí," uvedl Gianenrico Griffini, předseda představenstva International Truck of the Year.     

Roger Alm, prezident společnosti Volvo Trucks, převzal prestižní ocenění 22. listopadu večer během slavnostního předávání cen na veletrhu Solutrans Transport Exhibition ve francouzském Lyonu.  
 
"Jsem velmi hrdý na toto uznání, že náš model Volvo FH Electric získalo vysoce respektované ocenění. Poprvé v historii zvolil dopravní průmysl elektromobil nákladním vozidlem roku. Volvo FH Electric představuje novou éru v nákladní dopravě a získání tohoto ocenění jasně ukazuje, že přechod na dopravu s nulovými emisemi probíhá tady a teď," komentoval Roger Alm.  "Chci upřímně poděkovat všem, kteří k tomuto úspěchu přispěli. Je založena na skvělé týmové práci s vášní a odhodláním našich fantastických kolegů v rámci skupiny Volvo Group a na úzké spolupráci s našimi váženými zákazníky, partnery a dodavateli."

Je to již počtvrté, co byl kultovní model Volvo FH vyhlášen nákladním vozidlem roku. Volvo FH je jedním z nejúspěšnějších modelů v oboru vůbec s téměř 1,4 miliony prodaných nákladních vozidel po celém světě.     

Volvo FH Electric může pracovat s celkovou hmotností 44 tun. Výroba modelu Volvo FH Electric byla zahájena v roce 2022 v továrně Volvo ve švédském Göteborgu a v roce 2023 byla zahájena výroba v továrně v belgickém Gentu.    

Společnost Volvo Trucks byla prvním světovým výrobcem, který zahájil sériovou výrobu elektrických nákladních vozidel již v roce 2019, a dnes má širokou nabídku elektrických nákladních vozidel s celkem šesti elektrickými nákladními vozidly navrženými tak, aby zvládla širokou škálu přepravních úkolů. Společnost Volvo Trucks je lídrem na trhu s těžkými elektrickými nákladními vozidly v Evropě s tržním podílem 49 %.    

International Truck of the Year   
Organizace International Truck of the Year byla založena v roce 1977 a skládá se z 24 novinářů zabývajících se užitkovými a nákladními vozidly z velkých dopravních médií z celé Evropy. Každoroční ocenění je udělováno nákladnímu vozidlu, které bylo uvedeno na trh v předchozích 12 měsících, a které nejvýrazněji přispělo k efektivitě silniční dopravy. Hodnotí se několik klíčových kritérií, včetně technologických inovací, komfortu, bezpečnosti, jízdních vlastností, energetické účinnosti, ekologické "stopy" a celkových nákladů na vlastnictví (TCO). 

Volvo Trucks


Volvo FH Electric získalo ocenění "Truck of the Year 2024"
Roger Alm, prezident společnosti Volvo Trucks, převzal prestižní ocenění "Truck of the Year 2024" 22. listopadu večer během slavnostního předávání cen na veletrhu Solutrans Transport Exhibition ve francouzském Lyonu. Foto Volvo Trucks