Třetí objednávka pro Irizar e-mobility z Madridu

Příští rok se počet elektrických autobusů od španělské značky zvýší v hlavním městě o 20 dalších, na celkem 55. V provozu je  také 15 ebusů BYD.
Příští rok se počet elektrických autobusů od španělské značky zvýší v hlavním městě o 20 dalších, na celkem 55. V provozu je  také 15 ebusů BYD.
Irizar e-mobility podepsala novou smlouvu s městskou dopravní společností Municipal Transport Company v Madridu (EMT) na dodávku 20 bateriových elektrických 12 metrových autobusů Irizar ie bus. Zvoleným modelem je dvanáctimetrový Irizar ie bus nové generace s řadou inovací včetně snížení hmotnosti, optimalizace prostoru a větší kapacity pro cestující, s novou technologií baterií. Výrobce ho představil na konci roku 2019. Dvoudvéřová vozidla mají dojezd 220 km, 28 sedadel pro cestující a dvě místa pro invalidní vozíky.

V pořadí třetí smlouva zahrnuje také dodání 20 interoperabilních 100 kW nabíječek pro nabíjení přes noc pomocí plug-in zásuvky Combo 2.

Irizar e-mobility bude poskytovat v EMT poprodejní servis vlastními zaměstnanci.

První objednávka EMT Madrid pro Irizar e-mobility byla uzavřena v roce 2017 na 15 100% elektrických 12 metrových autobusů Irizar i2e, do provozu byly uvedeny v hlavním městě Španělska na začátku roku 2018. Na začátku letošního roku vyjelo dalších 20 dvanáctimetrových Irizar ie bus objednaných v červnu 2019.

V roce 2020 společnost, jejíž portfolio elektrických autobusů tvoří Irizar ie bus a Irizar ie tram, získala významné objednávky od francouzského Orlèans a z Německa z Frankfurtu (10 vozidel dodá i do Dusseldorfu). Brzy bude v provozu také flotila Irizar ie v italském Janově nebo ve švýcarském městě Schaffhauser.

Irizar e-mobility v roce 2018 otevřela první evropskou továrnu pro řešení elektrifikace fungující na základě ekologické udržitelnosti s certifikátem energetické účinnosti typu A, maximem dostupným v Evropě. Na začátku letošního roku představila největší fotovoltaickou solární farmu v Baskicku, která dodává energii i do závodu na výrobu autobusů. Irizar Group vyvíjí a vyrábí vlastní baterie na základě dohody o partnerství s Basque Energy Agency a Respol. Svým bateriím na konci životního cyklu v autobusech poskytuje druhý život, fungují jako skladovací komponenty v dobíjecích stanicích pro elektrická vozidla na čerpacích stanicích Repsol.