U dálnic a silnic je stále přes 3350 nelegálních billboardů

20.5. - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) stále eviduje u dálnic a silnic I. třídy zhruba 3350 nelegálních billboardů. Z blízkosti komunikací přitom měly zmizet už zhruba před sedmi lety, místo toho stále vznikají nové. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to včera uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Společnost Emons Česká republika začala využívat gigaliner na trase Ostrava – Praha

20.5. - Společnost Emons Česká republika začala od února na lince z Ostravy do Prahy využívat nadrozměrnou soupravu: takzvaný gigaliner. Ten v pravidelných intervalech odjíždí z pobočky v Ostravě-Hrušově, která se nachází v průmyslové zóně Contera Park Ostrava D1, tedy v těsné blízkosti dálnice. Jednou z podmínek pro využití gigalineru totiž je, že z dálniční sítě může jet maximálně deset kilometrů, pobočka v Ostravě-Hrušově má tedy ideální polohu. V kabině gigalineru jsou na trase Ostrava – Praha vždy dva řidiči.

KION Group posiluje cestu ziskového růstu, dozorčí rada prodloužila smlouvu generálního ředitele Roba Smithe

20.5. - Dozorčí rada KION GROUP prodloužila smlouvu generálního ředitele Roba Smithe (58) o pět let do 31. prosince 2029. Toto rozhodnutí navazuje na stálou důvěru představenstva společnosti ve Smithovu strategickou vizi, provozní odbornost a schopnost zajistit trvalou hodnotu pro akcionáře, zákazníky a zaměstnance.

ŘSD získalo stavební povolení pro dostavbu 400 m úseku dálnice D3 u Tábora

20.5. - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo stavební povolení na dostavbu pravého jízdního pruhu dálnice D3 u Tábora. Jde přibližně o 400 metrů dlouhý úsek obchvatu města, kde je kvůli právnímu sporu o pozemky už několik let provoz svedený jen do jednoho směru. Po nabytí právní moci stavebního povolení se může začít stavět, uvedl dnes na síti X ředitel ŘSD Radek Mátl. Předpokládaná délka prací je 40 dní, orientační náklady na stavbu jsou 14,5 milionu korun s DPH.

Vedení Prahy chce upravit projekt výstavby stanice metra D Libuš

20.5. - Vedení pražského magistrátu chce upravit projekt výstavby stanice metra D Libuš. Proti původnímu záměru má přibýt výstup nebo podchod pod Novodvorskou ulicí. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. V okolí stanice má podle plánů města vzniknout náměstí a čtvrť. Kromě Prahy patří na místě některé pozemky také soukromým vlastníkům. Stavba linky D z Pankráce do Písnice začala v roce 2022 úsekem z Pankráce na Olbrachtovu. Investorem metra je dopravní podnik (DPP).

SVOD Bohemia: Rozjeďme projekty na zkapacitnění úzkých hrdel české železnice

20.5. - Zkapacitnění klíčové kolejové infrastruktury by mělo být vrcholnou prioritou České republiky. A to spolu s elektrifikací železniční sítě a výstavbou vysokorychlostních tratí. Bez toho narazí rozvoj železniční dopravy v Česku brzy na výrazné a nepřekonatelné limity. To může nepříznivě ovlivnit nejen dopravu, ale i celou ekonomiku.

Hamburský přístav začal rok pozitivně

20.5. - V prvním čtvrtletí roku 2024 navzdory napjatým geopolitickým a ekonomickým podmínkám prošlo hamburským přístavem 1,9 milionu TEU. Velmi pozitivně se nadále vyvíjela doprava v USA, která zaznamenala nový rekord. Překládková doprava těžila z nárůstu kontejnerové propustnosti a vykazovala rostoucí trend. Celkově činí celkový objem námořní nákladní přepravy 27,4 milionu tun a je ovlivněn poklesem přepravy hromadných nákladů.

Česká SCF kupuje za více než 7 miliard korun portfolio nákupních center v Polsku

19.5. - Česká investiční skupina Star Capital Finance (SCF) koupila tento týden portfolio šesti polských obchodních center od globální investiční skupiny Cromwell Property Group. Hodnota transakce je přes 7 miliard Kč. Jedná se o jednu z největších nemovitostních transakcí ve střední Evropě za posledních několik let. SCF tímto krokem vstupuje do třetí země a posiluje svou pozici na středoevropském retailovém trhu, kde již vlastní a provozuje obchodní centra v České republice a na Slovensku.

Dopravce TAP Air Portugal spojuje Prahu s Lisabonem už dvacet let

19.5. - Bezmála 1,4 milionu cestujících a přes 13 100 letů. Čísla, která utvářejí dvacáté výročí linky dopravce TAP Air Portugal mezi Prahou a Lisabonem. Při oslavách na Letišti Václava Havla Praha zavítal do Prahy i unikátní Airbus A321neo ve speciálním retro livery. Letištní hasiči ho přivítali tradiční vodní slavobránou a nechyběl ani doprovodný program.

Nová aplikace informuje řidiče o moravskoslezských silničních stavbách

19.5. - Řidiči mohou v Moravskoslezském kraji využívat novou mapovou aplikaci, která je informuje o aktuálních silničních stavbách v regionu. Součástí mapy jsou rekonstrukce a stavby na krajských komunikacích, tedy na silnicích II. a III. třídy, řekla mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Praha 6 požaduje po DPP vybudovat ve stanici metra Hradčanská výtahy

18.5. - Vedení radnice Prahy 6 požaduje po dopravním podniku (DPP), aby při plánované rekonstrukci stanice metra Hradčanská na lince A vybudoval na místě nové výtahy, které umožní nástup vozíčkářům či rodičům s kočárky. ČTK to včera sdělil mluvčí šesté městské části Marek Zeman. Bezbariérový vstup do stanice nyní na Hradčanské chybí. Kompletní opravu stanice má podnik nachystanou na konec příštího roku či začátek roku 2026. Stanice byla otevřena v srpnu 1978. Dopravní podnik se vznikem výtahů počítá, ale jejich stavbu musí koordinovat se Správou železnic (SŽ), která buduje trať na letiště, řekl vedoucí oddělení komunikace DPP Daniel Šabík.

spinner