SOR Libchavy dodá 400 autobusů do Íránu

Kontrakt na dodávku byl podepsán 2. března na půdě Hospodářské komory v Praze.
Reklama
Kontrakt na dodávku byl podepsán 2. března na půdě Hospodářské komory v Praze.

Český výrobce SOR Libchavy dodá 400 autobusů do Íránu. Hodnota kontraktu je 80 miliónů eur (2,1 miliardy korun). "Autobusy by se postupně měly začít vyrábět v Íránu," řekl jednatel firmy  Czech Machine Tools Seyed Hossein Mesbahi, který kontrakt za íránskou stranu podepsal. Autobusy jsou určeny pro íránskou provincii Alborz. „SOR Libchavy může být dodavatelem těchto autobusů nejenom do Íránu, ale přes výrobu v Íránu i pro okolní státy,” řekl Misbahí.

V Íránu již nyní působí řada výrobců autobusů ze zemí EU. Podle viceprezidenta Hospodářské komory Bořivoje Mináře je kontrakt velkým úspěchem. „Předpokládám, že export do Íránu půjde v letech 2017 i 2018 strmě nahoru,” dodal Minář.

Guvernér íránské provincie Alborz Seyedhamid Tahaei dnes projednával s viceprezidentem Hospodářské komory Bořivojem Minářem a předsedou Zahraniční sekce Hospodářské komory Iljou Mazánkem další možnosti obchodní spolupráce mezi Českou republikou a Íránem. Dle slov guvernéra se v Íránu českým firmám otevřely obchodní příležitosti v oblastech geotermální energetiky, stavebnictví, environmentálních technologií, zavlažovacích systémů, čističek odpadních vod a automotive.

V provincii Albroz sídlí 3,5 tisíce firem. Vzhledem k tomu, že leží v blízkosti hlavního města Teheránu, působí zde velké množství významných průmyslových firem. Guvernér této provincie Seyedhamid Tahaei nabídl českým firmám účast mimo jiné i na projektech a investicích v oblasti high–tech technologií.

„Íránský trh s 80 miliony spotřebitelů a podnikatelů je obrovskou příležitostí pro české firmy, jejichž technologická vyspělost a technická dovednost má v Íránu stále dobrý zvuk,“ potvrdil viceprezident Hospodářské komory Bořivoj Minář.

Loni odjelo do Íránu z České republiky několik podnikatelských misí, Hospodářská komora připravuje na letošek další. CzechTrade také loni otevřel své zastoupení v Teheránu. Tuzemské firmy mají o vývoz do země velký zájem. Letos by například měla na íránský trh vstoupit značka Škoda Auto. Český export do Íránu loni stoupl o 56 procent na 1,5 miliardy korun.

Íránská centrální banka na začátku roku zaplatila ČR starý dluh v přepočtu 202 miliónů Kč. Nesplacená částka byla dosud překážkou pro uzavírání nových obchodů spojených s financováním a pojištěním exportu. Šlo o pohledávku, která vznikla před zavedením mezinárodních sankcí u íránské banky Saderat.

Hospodářská komora ČR posiluje obchodní vztahy mezi českými a íránskými firmami dlouhodobě prostřednictvím svého programu Brána do Persie. V loňském roce organizovala do Íránu dvě podnikatelské mise. Na té poslední v říjnu 2016 například firma VA TECH WABAG Brno, zabývající projekcemi, dodávkami, servisem a montáží technologických zařízení na úpravu vod, se během mise setkala s mashadskou vodárenskou společností. Ta předložila 6 projektů na úpravu vody, do kterých by se společnost mohla zapojit.

Zdroj: Hospodářská komora, iDNES.cz