Solaris získal nové objednávky na vodíkové autobusy
V roce 2023 bylo 44,5 % všech vodíkových autobusů registrovaných v Evropě značky Solaris. Ilustrační foto Solaris

Autobusy s palivovými články vyrobené v Bolechowo v Polsku přijedou v roce 2025 do metropolitní oblasti Paříže a do Mantovy v Itálii.

Autobusy s palivovými články vyrobené v Bolechowo v Polsku přijedou v roce 2025 do metropolitní oblasti Paříže a do Mantovy v Itálii.

V Île-de-France Mobilités budou autobusy součástí pilotního vodíkového projektu. Výrobce dodá do roku 2025 celkem 22 Urbino 12 hydrogen. Cílem je vyhodnotit potenciál vodíkové technologie pro systém městské hromadné dopravy v regionu. Projekt je součástí iniciativ a investic uskutečněných od roku 2018 s cílem mít celý vozový park autobusů v Île-de-France do roku 2029 100% bezemisní.

V Itálii získal Solaris zakázku od dopravce APAM Esercizio z Mantovy v Lombardii. Dodání pěti autobusů Solaris Urbino 12 hydrogen je plánováno na konec roku 2025. Provincie Mantova je zařazena v projektu "Vodíková údolí". V konečném důsledku projekt předpokládá produkci přes 1 500 tun vodíku z obnovitelných zdrojů ročně.

Solaris Urbino 12 hydrogen je vybaven palivovými články o výkonu 70 kW. Vodík bude skladován v pěti kompozitních nádržích umístěných na střeše vozidla. Autobusy budou vybaveny elektromotory v hnací nápravě, poháněné energií generovanou v palivovém článku. Díky této technologii budou autobusy do okolí vypouštět pouze vodní páru.

Přestože se jedná o první zakázku od APAM Esercizio z Mantovy, na italském trhu má výrobce z Polska pevnou pozici. V poslední době získal významné objednávky, včetně 105 elektrobusů pro Milán, 112 kloubových trolejbusů pro AMT Genova, 130 Urbino 12 hydrogen pro TPER v Bologni a 90 vodíkových autobusů pro Azienda Veneziana della Mobilita. Jen v roce 2023 bylo 44,5 % všech vodíkových autobusů registrovaných v Evropě vozidel Solaris.