Náš čtenář Miroslav Ruta je cestující plný dotazů:
Náš čtenář Miroslav Ruta je cestující plný dotazů:
Náš čtenář Miroslav Ruta je cestující plný dotazů:
Existuje nějaké nařízení, které zakazuje převážení lyží bez obalu? Dříve se stávalo, že řidič odmítal naložit takové lyže. Spousta lidí jezdí jen na jeden den a onen obal znamená značný objem v batohu přes den navíc. V poslední době se nám to sice nestalo, ale stejně se obávám vzít lyže bez obalu, abych nenarazil na řidiče, který mi je odmítne vzít.
Doporučujeme seznámit se Vyhláškou ministerstva dopravy a spojů č. 175/2000 Sb., o přepravním řádu pro veřejnou drážní a silniční osobní dopravu (vztahuje se na železniční dopravu, městskou dopravu, jakož i příměstskou a dálkovou autobusovou dopravu), kterou naleznete jako "Přepravní řád pro veřejnou osobní dopravu" ZDE

Výklad tohoto řádu pro praktické použití je asi takový - o povinnosti mít zabalené lyže není v řádu nic, avšak: za provoz a bezpečnost provozu autobusu odpovídá řidič. Pokud usoudí, že nezabalené lyže například v případě nehody mohou propíchnout zavazadlo jiného cestujícího, je to na jen něm, jak se zachová a má na to právo. Zase je to hlavně na téma obchod a vyhovění cestujícímu.
(dabra).