Mifare DESFire přichází.
Fotografii poskytl NXP Semiconductors.

" ... bez důvěry v utajení údajů by nevznikly karetní systémy... " Prvními uživateli karetních systémů MIFARE DESFire společnosti Mikroelektronika byli cestující OAD Kolín.
Reklama
" ... bez důvěry v utajení údajů by nevznikly karetní systémy... " Prvními uživateli karetních systémů MIFARE DESFire společnosti Mikroelektronika byli cestující OAD Kolín.
"Funkčnost platebních systémů závisí na vyspělosti výpočetní techniky, rychlosti a spolehlivosti přenosových prostředků a stále vyšší kvalifikaci lidí, kteří zařízení navrhují, obsluhují a nebo jen využívají. Celé systémy ale můžou fungovat i proto, že všechny používané informace lze uchránit před prozrazením, zneužitím, pozměněním… Bez kvalitního utajení by nebyla vyhrána žádná bitva či válka, bez diskrétnosti a spolehlivosti bank bychom měli své peníze stále ve slamnících a bez důvěry v utajení údajů by nevznikly karetní systémy. A tak jako se zdokonalují počítače a zrychlují přenosy dat, tak i karetní systémy zkvalitňují ochranu dat na kartách uložených, " říká Luboš Novotný ze společnosti Mikroelektronika.

Odbavovací systémy společnosti Mikroelektronika pracují s bezkontaktními kartami MIFARE (Philips). Doposud nejpoužívanější verzí karet používaných pod tímto obchodním označením je typ Standard (některé dokumentace uvádějí Classic). Ve snaze o zvýšení bezpečnosti dat (osobních údajů, ale i finančních prostředků na kartě uložených) byly na přelomu roku 2006 a 2007 nasazeny do pilotního provozu první karetní systémy MIFARE DESFire.
DESFire je obchodní značka pro procesorové karty vybavené zabezpečovacím 3DES algoritmem. Část názvu obsahující anglické slovo „Fire" (oheň) obsahuje čtyři signální písmena slov vyjadřujících vlastnosti tohoto produktu - Fast (rychlý), Innovative (inovativní, progresivní), Reliable (spolehlivý) a sEcure (bezpečný). Tyto vlastnosti jsou podpořeny unikátní kombinací flexibilní struktury organizace paměti a mimořádně vysokých transakčních rychlostí, díky které je systém ideálním nástrojem pro poskytování bezpečných bezkontaktních služeb.

Karta MIFARE DESFire je procesorová karta splňující normu ISO 14443. Rovněž logická organizace dat a komunikační protokol navazují na standardy ISO. Je tak umožněno multiaplikační využití karty s kompatibilitou více uživatelů. Bezpečnost založená na standardní šifře 3DES je podstatně odolnější proti prolomení než proprietární systém CRYPT01, použitý u karty MIFARE Standard. Karta má i zvýšenou odolnost proti fyzickým útokům (za použití tepla, chladu, leptání, mikrosondy, frekvence hodin…).

Z pohledu uživatele lze tedy identifikovat dvě zásadní výhody karty MIFARE DESFire proti kartě MIFARE Standard ve výrazně vyšší bezpečnosti karetního systému a možnosti skutečného multiaplikačního a multiuživatelského využití.

Prvními uživateli karetních systémů MIFARE DESFire společnosti Mikroelektronika byli cestující OAD Kolín. Pilotní nasazení v náročném prostředí středočeského přepravce ověřilo schopnost nasazení v „ostrém“ provozu. Na základě výsledů pilotního provozu instalovala nebo zahájila Mikroelektronika instalaci i u dalších dopravců. V současné době lze najít zařízení pro akceptaci technologie MIFARE DESFire ve společnostech Connex Morava, ČSAD Benešov, ČSAD Slaný, MAD Kolín, ČSAP Nymburk, Spojbus nebo ČSAD POLKOST.

"Přepravní společnosti Středočeského kraje ověřily, že systémy Mikroelektroniky jsou navrženy tak, aby umožnily akceptaci karet MIFARE Standard na akceptačních zařízeních navržených pro práci s kartou MIFARE DESFire. Tím je zabezpečen bezproblémový přechod stávajících uživatelů na bezpečnější technologii. Argumentem, potvrzujícím správnost volby DESFire, je i informace, že technologie MIFARE DESFire vyhovuje vládou USA vyhlášené specifikaci interoperability inteligentních karet (Government Smart Card-Interoperability Specification, GSC-IS). Společnost Philips byla první firmou, která nabízí bezkontaktní čipový systém splňující vládní předpis GSC-IS. Národní úřad pro letectví a vesmír (National Aeronautics and Space Administration, NASA) si také pro zajištění bezpečného přístupu do svých objektů pomocí inteligentních karet vybral moderní bezkontaktní čipovou technologii Philips MIFARE DESFire splňující normu GSC-IS, která je instalována na karty vydávané zaměstnancům a dodavatelům státních institucí pro okamžité ověřování identity, " doplňuje Luboš Novotný

TZ Mikroelektronika spol. s .r.o.

Mifare DESFire přichází.
Miroslav Svítek SDT, Luboš Novotný Mikroelektronika, Tomáš Hebelka Emtest, Radim Kůta PVT na konferenci Platební karty v dopravě.