CATL rozšiřuje partnerství v Evropě

Přední světový výrobce baterií pro užitková vozidla spolupracuje s nizozemskou VDL Bus & Coach B.V.. Německá Quantron AG bude autorizovaným prodejcem baterií.
Přední světový výrobce baterií pro užitková vozidla spolupracuje s nizozemskou VDL Bus & Coach B.V.. Německá Quantron AG bude autorizovaným prodejcem baterií.
Čínský gigant Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) v reakci na rostoucí trend e-mobility rozšiřuje partnerství se společnostmi VDL Bus & Coach B.V. a Quantron AG s cílem optimalizovat místní produktová řešení a služby pro elektrifikaci užitkových vozidel v Evropě. Nová partnerství jsou pro CATL významná v rámci zahraniční strategie.

Jako dovozce bude Quantron oprávněn dodávat baterie CATL. Německá společnost se specializuje na elektrifikaci užitkových vozidel a nyní odpovídá za prodej baterií CATL a poprodejní servis. V budoucnu se bude také spoléhat na baterie CATL pro své vlastní vybavení.
Za tímto účelem použije standardizované řešení LFP  CTP („cell to pack“). To umožňuje nabízet „vysokou hustotu energie v kombinaci s nízkými náklady a vysokou udržitelností (bez obsahu kobaltu),“ napsal Quantron v tiskové zprávě.

Společnost Quantron také chystá přizpůsobit bateriová řešení založená na komponentách baterií NMC CATL pro potřeby zákazníků, hromadně je vyrábět a poté je dodávat. Hodlá oslovit především malé a střední společnosti, a plánuje spolupracovat se 700 partnerskými workshopy po celé Evropě, aby zajistila komplexní místní servisní síť pro elektrická vozidla.

Podle CATL nemá spolupráce s Quantron cíl oslovit velké podniky (OEM), s kterými bude čínská společnost podnikat přímo. Taková dohoda byla nedávno podepsána s nizozemským výrobcem autobusů VDL, evropským průkopníkem v elektrifikaci veřejné dopravy a jedním ze tří největších evropských výrobců autobusů.

Prostřednictvím této spolupráce bude CATL schopen nabídnout evropským zákazníkům podnikajícím v oblasti elektrických autobusů flexibilní řešení a kompletní služby. VDL Bus & Coach se podle svých plánů chystá dále rozšířit podíl na trhu a přiblížit se k cíli nulová uhlíkové stopy. V rámci vzájemné spolupráce by měly být v Nizozemsku elektrické autobusy poprvé uvedeny na trh ještě v roce 2020.

Kromě společností VDL Bus & Coach a Quantron AG spolupracuje CATL s Daimler Trucks & Buses a je součástí mezinárodní aliance VWCO, konzorcia pro podporu elektrifikace užitkových vozidel po celém světě.