Na prohlídku stavby v Brně na Žabovřeské zamířily stovky lidí

26.5. - Na den otevřených dveří stavby brněnského velkého městského okruhu Žabovřeská včera dopoledne zamířily stovky lidí, kteří se chtěli podívat, jak stavbaři pokročili a co vše už je hotové. Stavbu si prohlédli i politici. Premiér Petr Fiala uvedl, že jde o úzké hrdlo brněnské dopravy a že se těší, až bude stavba dokončena.

V GARBE Parku České Budějovice bude NOBO Automotive vyrábět sedadla pro BMW

26.5. - GARBE Industrial Real Estate, specialista na logistické a průmyslové nemovitosti ve střední a východní Evropě, zahajuje výstavbu druhé haly v GARBE Parku České Budějovice. Novým nájemcem bude NOBO Automotive, která zde bude vyrábět sady sedadel pro prémiové vozy BMW, včetně vybraných klíčových komponentů. Jedná se o největší pronájem průmyslových prostor uzavřený v 1. čtvrtletí 2024 o velikosti téměř 30 000 m2, který zprostředkovala společnost CBRE.

Dopravní podnik v Pardubicích má po letech dostatek řidičů

26.5. - Dopravní podnik v Pardubicích má poprvé od roku 2019 plný stav řidičů a může se postupně vrátit do plného rozsahu dopravní obslužnosti. Na páteřních linkách budou od září opět vozidla jezdit častěji. ČTK to řekl ředitel podniku Tomáš Pelikán.

Další trať na Ostravsku čeká modernizace

25.5. - Správa železnic vybrala společnost SUDOP BRNO jako projektanta optimalizace a elektrizace úseku mezi Ostravou-Kunčicemi a Frýdkem-Místkem. Jeho předložená nabídka byla ve výši 237 683 000 korun. Samotná realizace stavby bude znamenat další významný krok k posílení železniční infrastruktury v Moravskoslezském kraji.

Kolín zmírnil přísné nastavení radarů na měření rychlosti, zohlední místo a čas

25.5. - Kolín na konci března zmírnil nastavení rychlostních limitů u radarů, kvůli kterým řidiči dostávali pokuty už za minimální překročení maximální povolené rychlosti. Přesné parametry změny město nechce zveřejňovat, nově ale zohledňuje například místo a denní dobu. Nejvíce přestupků bylo za překročení rychlosti v pásmu 51 až 53 kilometrů v hodině. Počet výzev odeslaných řidičům za překročení rychlosti se od konce března výrazně snížil. Úseková měření se týkají pěti míst, tři jsou v Kolíně a dvě v blízkých obcích. ČTK to řekl místostarosta Roman Šulc.

Začal archeologický průzkum na pokračování Pražského okruhu

25.5. - Na chybějící úsek Pražského okruhu D1 – Běchovice zamířily bagry. ŘSD ČR v koordinaci se zhotovitelem zemních prací, společností Okrouhlický s.r.o., a experty z Archeologického ústavu AV ČR, Praha, zahájilo zemní práce pro záchranný archeologický výzkum.

V přístavu Koper poprvé zakotvila loď poháněná LNG

24.5. - Minulý víkend v přístavu Koper zakotvila loď Scandola, první s pohonem na LNG. Kontejnerová loď rejdaře CMA CGM s kapacitou 15 000 TEU představuje významný krok k odpovědnějšímu přístupu k životnímu prostředí a postupnému snižování emisí oxidu uhličitého. Při této příležitosti loď navštívili Gregor Belič, člen správní rady přístavu Koper, a Bine Štancar, generální ředitel CMA CGM Adriatic Cluster.

Stát si vezme dividendu 305 milionů Kč z loňského zisku Letiště Praha

24.5. - Stát si vezme dividendu z loňského zisku Letiště Praha. Společnost svému akcionáři, tedy ministerstvu financí, převede nejpozději do konce července zhruba 305 milionů korun. Odpovídá to 20 procentům loňského čistého zisku letiště. Zbývající peníze ze zisku letiště použije primárně na provozní investice. ČTK to dnes sdělila mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

Ve Zlíně jednali trolejbusáci z Česka i ze Slovenska

24.5. - Zasedání odborné skupiny Trolejbusy Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) se uskutečnilo ve dnech 22. a 23. května ve Zlíně. Jde o výměnu zkušeností odborníků, kteří mají v českých, ale i slovenských dopravních podnicích na starost trolejbusovou dopravu.

Scania Czech Republic slaví 30 let

24.5. - Před třiceti lety, 23. května 1994, byla do obchodního rejstříku zapsána společnost Scania Czech Republic s.r.o. jako dceřiná firma a oficiální zastoupení švédského výrobce těžkých nákladních vozidel, autobusových podvozků a průmyslových motorů. Zatímco v roce 1994 a 1995 Scania v Česku registrovala nejvýše desítky kusů nákladních vozidel, za první čtyři měsíce roku 2024 je s 520 kusy dvojkou v segmentu těžkých nákladních vozidel N3.

DHL Express a ComAp spolupracují na udržitelném podnikání

24.5. - DHL Express bere svou odpovědnost k životnímu prostředí velmi vážně. Zaměřuje se na snižování svých emisí skleníkových plynů prostřednictvím udržitelného leteckého paliva SAF, optimalizaci logistických procesů pro efektivnější využití zdrojů a využití čistších a šetrnějších zdrojů energie, jako jsou elektrická vozidla nebo elektrokola. To je v souladu s cíli DHL Group dosáhnout nulových emisí do roku 2050.

spinner