Železniční dopravci žádají vládu o dočasné prominutí poplatku za dopravní cestu

České dráhy, Leo Express a RegioJet požadují podporu celého sektoru osobní železniční dopravy úlevou všem dopravcům na poplatku za dopravní cestu. 
České dráhy, Leo Express a RegioJet požadují podporu celého sektoru osobní železniční dopravy úlevou všem dopravcům na poplatku za dopravní cestu. 
Tato pomoc je klíčová pro fungování základní dopravní obslužnosti a páteřní dopravní infrastruktury v České republice. Podobnou pomoc osobní železniční dopravě již oznámilo například Rakousko nebo Francie a ve svém nařízení ji doporučuje také EU.

Zástupci železničních dopravců České dráhy, Leo Express a RegioJet se společně obrátili dopisem na předsedu vlády ČR, Andreje Babiše, a vicepremiéra a ministra dopravy, Karla Havlíčka, s žádostí o podporu osobní železniční dopravy.

Osobní železniční doprava je jedním ze sektorů nejvíce postižených opatřeními přijatými v souvislosti s pandemií COVID 19. Celkové škody dosahují na straně dopravců řádu miliard Kč.

Přitom zajišťují základní dopravní obslužnost pro občany ČR a dopravci denně vypraví tisíce spojů, kterými lidé cestují do práce, k lékaři, děti do škol apod. Jedná se o dopravní páteř České republiky, o všechny typy spojů – provozované na objednávku státu, krajů i na komerční riziko dopravců.

Dopravci požádali, aby stát v současné tíživé situaci přistoupil k transparentní nediskriminační podpoře směřované do celého sektoru osobní železniční dopravy a na období zásadních ekonomických dopadů způsobených pandemií schválil úlevu všem dopravcům na poplatku za dopravní cestu. Ten dopravci platí státu za použití kolejové infrastruktury.
 
Přes tíživou situaci a masivní pokles počtu cestujících a tržeb až o 90 % během první vlny pandemie, všichni dopravci zajišťovali spojení, aby se i během největších omezení lidé dostali tam, kam museli cestovat – například do zaměstnání. Železniční dopravci se tak kvůli markantnímu poklesu poptávky a tržeb z důvodu státem nařízených opatření zařadili mezi nejvíce ekonomicky zasažené subjekty v ČR. A případný kolaps železniční dopravy, který v návaznosti na to hrozí, by měl fatální důsledky na fungování celé země.

Škody v řádech miliard Kč, které v celém sektoru železniční dopravy vznikly dopravcům během tzv. první vlny, se jen extrémně obtížně dařilo sanovat z rezerv dopravců – a to do doby, než přišla druhá vlna pandemie a s ní spojená další opatření ze strany státu. Tato opatření, která logicky mají omezit pohyb obyvatel v době pandemie, nicméně dále prohloubí ztráty dopravců. Na fungování systému železniční dopravy v ČR budou mít fatální dopad. Výrazné škody způsobuje dopravcům také pokles poptávky a omezení, která se dotýkají mezinárodní přepravy,“ uvedli dopravci v dopise.