Společnost Connex Praha provozuje pro své autobusy v současné době jako jediná ze skupiny Connex v České republice vlastní opravárenské zázemí.
Společnost Connex Praha provozuje pro své autobusy v současné době jako jediná ze skupiny Connex v České republice vlastní opravárenské zázemí.
Dopravák 16/2004: Zajištění oprav a údržby vozidel ve společnosti Connex Praha, s.r.o:

Společnost Connex Praha provozuje pro své autobusy v současné době jako jediná ze skupiny Connex v České republice vlastní opravárenské zázemí, ve kterém jsme schopni prováděl kompletní pravidelnou údržbu vozidel, včetně odstranění většiny zjištěných závad a nedostatků technického stavu, výměny všech agregátů, střední opravy karoserií autobusů a renovaci některých skupin náhradních dílů.

Pro běžnou denní údržbu a opravy máme k dispozici pět montážních jam, každou se dvěma automechaniky, což je při počtu cca 115 vozidel dostatečné množství pracovníků. Pro specifické druhy vzniklých závad provozujeme pracoviště pro opravy elektroinstalace, vzduchové soustavy, halu oprav karoserií a částečných oprav laku, hlavně k likvidaci škod vzniklých při doprovních nehodách, pracoviště výměny olejů, pneuservisu, stanici měření emisí a středisko k ověřování a kalibraci tachografů.

Dále provádíme zajištění nákupu a oprav některých náhradních dílů dodavatelským způsobem od našich smluvních partnerů, kteří nám pro plnění našich požadavků nabídnou ty nejlepší podmínky a kvalita jimi dodávaných náhradních dílů je na té nejvyšší úrovni.

Při opravách a údržbě vozidel naší společnosti spolupracujeme jak se značkovými servisy, tak přimo s výrobci vozidel, se kterými řešírme problematiku oprav vzniklých závad, které se na nových vozidlech projeví po ujetí vyššího počtu kilometrů při nasazení v běžném denním provozu.

Rádi se s ostatními dopravci podělíme o své zkušenosti a vzniklé problémy s novými vozidly KAROSA řady 950 a IRISBUS SFR115 lliade s motory IVECO resp. RENAULT, které jsou poměrně dosti poruchové a na kterých jsme zjistili několik konstrukčních vad.

Výše uvedené vaniklé situace jsme se vždy snažili s Karosou Vysoké Mýlo a.s. řešit, odezva však nebyla vždy k naší spokojenosti a v souladu s našimi provozními potřebami, a proto pokud budeme chtít udržet krok s celoevropským měřítkem, je možné, že v budoucnu budeme nuceni uvažovat o jiné značce autobusů s dlouholetou tradicí, např. Volvo, MAN, Scania apod.

JIŘÍ HRUBEŠ, vedoucí běžných oprav a údržby, Connex Praha, s.r.o.