Vídeňská MHD ujela za rok 78 milionů kilometrů
Autobusy vídeňské MHD v roce 2021 ujely 39,5 milionů kilometrů, tramvaje 23,3 miliony a metro 15,2 miliony. Foto Wiener Linien

Denně by cestu kolem Země urazila vozidla městské dopravy více než pětkrát. Polovina připadá na autobusy, zbytek na tramvaje a metro.
Denně by cestu kolem Země urazila vozidla městské dopravy více než pětkrát. Polovina připadá na autobusy, zbytek na tramvaje a metro.
Flotila vídeňského dopravního podniku čítá přes 1 000 vozidel. Ta nezůstala stát ani během druhého koronavirového roku. Počet cestujících sice podle předběžných odhadů nedosáhl úrovně před pandemií, počet ujetých kilometrů se však už vyrovnal hodnotě z roku 2019. Součet ukazatelů opět ukázal 78 milionu kilometrů. To je vzdálenost, kterou například může vyplnit let ze Země na Mars. V roce 2020 ujely prostředky Wiener Linien jen o trochu méně – 76,2 milionu kilometrů, a to i kvůli koronavirovému výpadku nočních spojů metra.

Denně vozidla vídeňské MHD ujedou 214 tisíc kilometrů, což představuje více než pět obkroužení rovníku. Podle výpočtů společnosti Wiener Linien odpovídá roční úspora CO2 550 tisicům tun v porovnání se situací, kdy by obyvatelé Vídně všechny cesty místo MHD absolvovali automobily.

Nejvíce kilometrů za celý rok najezdily autobusy, v součtu to bylo 39,5 milionů. Po autobusech následují tramvaje se 23,3 miliony kilometrů a poté metro s 15,2 miliony. O vypravování flotily Wiener Linien se stará na 8 700 zaměstnanců dopravního podniku.