VDL Bus & Coach uvádí trh novou generaci modelové řady Citea

Nizozemský výrobce uvede v roce 2021 autobus Citea Electric připravený na budoucnost bez emisí. V souladu s vizí VDL je koncept založen výhradně na elektrickém pohonu.
Nizozemský výrobce uvede v roce 2021 autobus Citea Electric připravený na budoucnost bez emisí. V souladu s vizí VDL je koncept založen výhradně na elektrickém pohonu.
Od aerodynamického designu až po lehkou konstrukci díky inovativním o 15% lehčím bočnicím, efektivní komponenty, výborná izolace a optimální hospodaření s energií - to jsou faktory, které vedou ke snížení spotřeby až o 30%. Další novinkou Citea je baterie standardně integrovaná do podlahy - pro lepší rozložení hmotnosti, větší stabilitu a kapacitu cestujících. "I když název Citea zůstává, koncepce autobusu je zcela přepracována a založená výhradně na elektrickém pohonu," vysvětluje Alex de Jong, obchodní manažer pro veřejnou dopravu ve VDL Bus & Coach. Nová generace modelu Citea, bude k dispozici ve 4 délkových variantách, splní všechny možné požadavky trhu: každý model nabídne nekompromisní řešení z hlediska životnosti, technologie, dojezdu, komfortu a kapacity cestujících, ergonomie, flexibility, bezpečnosti a celkových nákladů na vlastnictví.

Nová generace modelu Citea se bude vyrábět také v Nizozemsku a Belgii. "I v tomto jsme nekompromisní. Snaha o udržitelná řešení mobility je důležitým pilířem klimatické strategie v mnoha evropských zemích," říká Henk Coppens, výkonný ředitel VDL Bus & Coach. "Na základě našeho společenského závazku se držíme naší strategie udržování a posilování vysoce kvalitního výrobního průmyslu v oblasti znalostí, inovací a výroby v západní Evropě. V duchu vize VDL Groep: výrobní průmysl má v Evropě budoucnost. Evropa má budoucnost ve výrobě."

Více podrobností o nové VDL Citea Electric bude před oficiálním debutem na veletrhu Busworld v Bruselu v říjnu příštího roku zveřejňováno od prosince 2020 do dubna 2021 každý týden na sociálních sítích výrobce v cílené kampani.

VDL Groep působí v oblasti elektrické dopravy již více než 25 let. Od představení první Citea SLF-120 Electric během výstavy UITP Mobility & City Transport v roce 2013 v Ženevě se společnost VDL Bus & Coach silně zaměřila na elektrickou mobilitu. Díky 750 autobusům, které nyní jezdí v 10 zemích a více než 150 000 kilometrů najetých denně v mnoha evropských městech a regionech, je na dohled magický milník 100 milionů elektrických kilometrů.

VDL Bus & Coach se stala jedním z nejdůležitějších hráčů v Evropě v oblasti e-mobility. V dubnu 2015 podepsána první smlouva s německým městem Münster na dodávku 4 vozidel Citea SLF-120 Electric. Krátce nato, v říjnu 2015, dodala první z 8 vozidel Citea SLFA Electric společnosti KVB Kolín nad Rýnem do Německa.

V Nizozemsku je VDL Bus & Coach průkopníkem v elektrifikaci veřejné dopravy, například v koncesích v jihovýchodním Brabantu (Eindhoven), v jihovýchodním Frísku a v Limburgu, kde byl v roce 2016 zahájen komerční provoz. Z těchto koncesí je jihovýchodní Brabant s 43 SLFA Electrics, jedním z nejpokročilejších v Evropě a 18. dubna 2017, po pouhých 4 měsících provozu, dosáhl milníku 1 000 000 kilometrů.

Objednávka elektrických autobusů pro koncesi společnosti Amstelland Meerlanden v roce 2018 je stále největší objednávkou pro VDL Bus & Coach a se 100 e-busy největší flotilou elektrických autobusů provozovanou jedinou společností v Evropě. Řada linek této koncese je v provozu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. 100 kloubových elektrických autobusů ujede až 30 000 kilometrů denně.

VDL Bus & Coach společně se svými partnery pracuje nepřetržitě na inovacích v oblasti baterií, nabíjecí technologie, systémové integrace a designu elektrických autobusů. Nejdůležitější je spolupráce s VDL ETS (Enabling Transport Solutions).