V portugalském Cascais si vybrali Scanii na bionaftu
Empresa Martín vyjela v Cascais s autobusy na bionaftu od Scania/UNVI. Foto Scania

Oblíbené turistické středisko s novým provozovatelem Empresa Martín získalo nové autobusy Scania/UNVI C21 a minibusy Mercedes-Benz a podstatně navýšilo počet spojení.
Oblíbené turistické středisko s novým provozovatelem Empresa Martín získalo nové autobusy Scania/UNVI C21 a minibusy Mercedes-Benz a podstatně navýšilo počet spojení.
Empresa Martín patřící do španělské skupiny Ruiz koupila 79 městských autobusů UNVI C21 s motory Euro VI kompatibilními s bionaftou. Vozidla jsou postavena na podvozcích Scania a mají portugalskou karoserii UNVI/CAMO. Poháněna jsou 9litrovým motorem Scania o výkonu 320 koní, který poskytuje maximální točivý moment 1 600 Nm. S nízkým podlažím jsou určené pro rychlý tok cestujících na rušných městských trasách. Nový model UNVI URBANO, jehož obchodní název je UNVI C21, je novou verzí karoserie URBIS, které se prodalo více než 700 kusů.

Autobusy C21 pro skupinu Ruiz pro zajišťování veřejné dopravy v oblasti Cascais mají kapacitu 32 sedících cestujících a mají nejmodernější technologie z hlediska bezpečnosti, pohodlí a kvality UNVI. Nový model městské karoserie UNVI C21 má modulární konstrukci, která umožňuje přizpůsobit vůz různým pohonnům: 100% elektrickému, CNG nebo dieselovému, a je k dispozici ve verzích třídy I a II.

V provozu jsou v metropolitní oblasti městě Cascais ležícím na pobřeží Portugalska asi 30 kilometrů západně od Lisabonu, se kterým je úzce spojeno. Jedná se o oblíbené turistické středisko a jedno z nejbohatších portugalských měst. Od června 2021 je novým provozovatelem Empresa Martín a systém veřejné dopravy byl značně vylepšen. Došlo k navýšení spojů a téměř zdvojnásobení ujetých kilometrů ročně. Empresa Martín má celkem 96 nových vozidel, kromě 79 dvanáctimetrových od Scania/UNVI také 17 kusů osmimetrových minibusů Mercedes-Benz s karoserií Car-Bus.net. Všechny mají Wi-Fi, zásuvky pro dobíjení mobilních zařízení, možnost plateb kartou i informační panely. Vozy jsou nízkopodlažní s rampami pro přístup osobám se sníženou pohyblivostí.

Grupo Ruiz se zabývá veřejnou dopravou více než 130 let. Má 16 společností a provozuje meziměstskou dopravu v okolí Madridu i v Portugalsku. Je lídrem zavádění udržitelné mobility a má jednu z největších flotil autobusů na alternativní paliva - CNG a elektrobusy. Provozuje čerpací stanice, spravuje autobusová nádraží a parkoviště.


V portugalském Cascais si vybrali Scanii na bionaftu
Jednou ze společností skupiny Ruiz je Unauto, která provozuje v Toledu 95% autobusové flotily na CNG. Nedávno další zakoupené vozy jsou od Iveco, model Urbanway s karosérií Castrosua. Do budoucna počítá s elektrobusy. Foto Ruiz