V Linci vyjely první městské autobusy nové generace
26. října 2020, v den státního svátku Rakouska, vyjelo prvních pět autobusů MAN Lion’s City EfficientHybrid v Linci na linky s cestujícími. Foto Busfotos Austria

V síti LINZ AG LINIEN na den státního svátku Rakouska 26. října uvedli do provozu nové autobusy MAN Lion’s City EfficientHybrid z celkového počtu 88.  

V síti LINZ AG LINIEN na den státního svátku Rakouska 26. října uvedli do provozu nové autobusy MAN Lion’s City EfficientHybrid z celkového počtu 88.  

Na konci roku 2018 byla novými tříčlánkovými vozy Van Hool EXQUI.CITY 24T dokončena obnova trolejbusového parku společnosti LINZ AG LINIEN v hlavním městě rakouské spolkové země Horní Rakousy. V současné době začíná další modernizace. V příštích čtyřech letech bude Linec postupně získávat nové městské autobusy značky MAN.

Vítěz výběrového řízení MAN Truck & Bus vyhrál v květnu 2019 zakázku na dodávku 76 hybridních elektrických kloubových a 12 sólo autobusů MAN Lion’s City EfficientHybrid. Flotila všech 88 vozidel by měla být v LINZ AG LINIEN kompletní do roku 2024. První vůz přijel už v červenci, řidiči i technici prošli školením a v pondělí 26. října, na rakouský státní svátek, vyjelo prvních pět na různé linky. Ještě do konce roku 2020 je v plánu 20 kloubových autobusů, v roce 2021 bude následovat 17 autobusů (sólo a kloubových), v roce 2023 pak 17 kloubových.

Podle starosty města Klause Lugera má udržitelná dopravní politika pro Linec nejvyšší prioritu. Celkově společnost LINZ AG investuje do rozšíření nového autobusového parku více než 36 milionů Eur. Novými hybridními elektrickými vozy budou postupně nahrazovány stárnoucí Mercedesy Citaro na CNG na všech stávajících 25 linkách. 88 autobusů představuje ve flotile LINZ AG LINIEN největší podíl, stejně tak délkou tras (téměř 160 km), které jsou náročné na topografii. Městské autobusy ročně v Linci svezou 30 milionů cestujících. Vozidlový park LINZ AG LINIEN bude patřit k nejmodernějším v Rakousku i v Evropě. 

Systém MAN EfficientHybrid přispívá ke snížení paliva a emisí, využívá energii získanou při brzdění a uloženou v superkondenzátorech UltraCap na střese pro START-STOP režim a napájení elektrických spotřebičů ve vozidle. Standardní funkce stop-startu zajišťuje tiché stání na zastávkách a semaforech. Kromě nové hybridní technologie a splnění požadavků dopravce na hospodárnost a výkon, zaujme nový autobus od MAN vnitřním komfortem připomínajícím tramvaj a pěkným designem s nejvyšší úrovní pohodlí pro cestující i řidiče. Řidič má kabinu oddělenou od prostoru cestujících a kamerové vybavení uvnitř i venku.


V Linci vyjely první městské autobusy nové generace
V Linci vyjely první městské autobusy nové generace
K pohodlné jízdě přispívají Wi-Fi, USB zásuvky LED osvětlení a ergonomická koženková sedadla. Foto LINZ AG LINIEN