V Kladně bude dál zajišťovat městskou dopravu ČSAD MHD Kladno
ČSAD MHD Kladno od 1. září 2020 uvedlo do provozu na městských linkách v Kladně čtrnáct třídveřových, plně bezbariérových, nízkopodlažních autobusů s pohonem na zemní plyn. Dva jsou kloubové autobusy SOR NBG 18 zbývající dvanáctimetrové Scania Citywide LF.

Město dokončilo tendr na dodavatele dopravních služeb pro příštích deset let. Zaměří se na komfort pro cestující i ekologii, od 1. září vyjedou i elektrobusy.
Město dokončilo tendr na dodavatele dopravních služeb pro příštích deset let. Zaměří se na komfort pro cestující i ekologii, od 1. září vyjedou i elektrobusy.
Výběr nového dopravce město Kladno zahájilo už na jaře 2018. Po skoro třiceti měsících byla podepsána Smlouva o veřejných službách v městské autobusové dopravě se společností ČSAD MHD Kladno. Účinná je od 1. září 2021 a platit bude následujících 10 let. Komfort pro cestující, moderní technologie a ekologie, to jsou hlavní cíle následující spolupráce, uvádí město. „Pro cestující je vedle technického komfortu důležitá i spolehlivost dopravce, nová smlouva proto již jasně stanovuje pokuty za nedodržení smluvních podmínek, nejvíce samozřejmě za porušení smluveného jízdního řádu,“ říká kladenský primátor Milan Volf.

Komfort v cestování zajistí nízkopodlažní autobusy, jejichž technické standardy se znatelně zvýší. Moderními informačními i odbavovacími technologiemi a systémy sledování aktuální polohy, které komunikují s chytrými označníky na zastávkách, budou vybaveny všechny vozy. Dopravce se dále zavázal, že převážnou část vozového parku zajistí vozy s ekologickým pohonem na zemní plyn. V září vyjedou pro kladenské cestující linky 610 i dva zcela bezemisní elektrobusy.

V zákonné lhůtě Město obdrželo dvě nabídky, a to od společnosti ČSAD MHD Kladno a ČSAD Jindřichův Hradec, těsně před skončením lhůty podal další dopravce námitku k podmínkám zadávacího řízení, které rada města nevyhověla. Na základě hodnoticích kritérií, tedy především ekonomické výhodnosti, stanovila hodnotící komise nabídku ČSAD MHD Kladno, jako tu výhodnější. Doporučení komise potvrdila začátkem prosince rada města,“ přiblížil zjednodušeně proces primátor Volf.

Zástupci města se museli vypořádat i s podáním na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Úřad po zaslání veškeré dokumentace neshledal ani důvod k zahájení správního řízení. „Na první prosincové radě jsme rozhodli o přidělení této nadlimitní veřejné zakázky vítězi tendru, společnosti ČSAD MHD Kladno. Jsem rád, že jsme proces dokončili a věřím, že nastavené podmínky smlouvy pomohou zvýšit kvalitu a spolehlivost kladenských mandelinek," doplnil Milan Volf.
 
Všechny autobusy budou zajišťovat dopravu v schváleném jednotném vizuálním stylu pro systém městské dopravy v Kladně – tradiční bílé provedení s červenými pruhy, doplněné logem.  Cestující tak jasně rozezná městský autobus od autobusů jiných systémů. Součástí smlouvy je i provozování čtyř předprodejních a informačních kanceláří na území města. Vysoutěžené jednotkové ceny za jednotlivé pohony činí za jeden vozokilometr: nafta – 58,60 Kč, CNG – 59,32 Kč, elektro – 78,69 Kč.

Chceme zvýšit úroveň nabízených služeb i pověst kladenské městské hromadné dopravy, čemuž by měl napomoci i vypracovaný sazebník pokut za nedodržení smluvních podmínek.  Mezi další povinnosti dopravce patří i aktualizace jízdních řádů nebo optimalizace trasování podle dopravních potřeb města," dodal kladenský primátor.

I nadále bude platit částečná tarifní integrace, kdy jsou v systému kladenské městské dopravy uznávány vybrané jízdní doklady Pražské integrované dopravy (PID), i když je to pro Kladno finančně velmi náročné. Vzniklý propad jízdného ve výši cca 12 milionů korun, dorovnává přímo město Kladno.  Cestující z linky PID mohou například využít své jízdenky i v autobusech městské hromadné dopravy či si v městském autobusu zakoupit jízdenku pro návazný spoj PID.

"Jsme rádi, že naše nabídka byla vyhodnocena jako nejlepší a dalších deset let bude naše společnost městskou dopravu ve městě zajišťovat. Pro naše zaměstnance to znamená dlouhodobou jistotu zaměstnání a pro  společnost zhodnocení zavádění nových moderních trendů. V minulosti jsme mezi prvními zařadili například nízkopodlažní autobusy, zavedli odbavování bezkontaktními kartami a posledních deset let intenzivně obnovujeme vozový park autobusy na alternativní pohon. Podle podmínek kontraktu budou všechna vozidla od zahájení plnění v nízkopodlažním provedení, vybavena moderním elektronickým informačním vnitřním i vnějším systémem. Součástí odbavovacího zařízení bude i čtečka bankovních karet, autobusy budou on-line sledovány a informace o poloze autobusu bude přenášena do informačního systému, informačních aplikací města Kladna a zastávkových zařízení. Cestující budou mít k dispozici bezplatné připojení k síti internet pomocí Wi-Fi. Při zahájení bude 60% autobusů vybaveno klimatizací, v průběhu kontraktu bude tento podíl zvýšen minimálně na 85%," uvádí Ludomír Landa, ředitel ČSAD MHD Kladno.

"Od zahájení provozu budeme plnit požadavek objednatele vyjet minimálně se 60% autobusů na alternativní pohon, v průběhu kontraktu toto číslo vzroste na nejméně 85%. Toho chceme dosáhnout přechodem na zcela bezemisní pohon, tj. nasazením elektrobusů. Dva zcela nové vyjedou při zahájení, budou nasazeny na linku 610 zajíždějící do centra města. Další elektrobusy plánujeme pořídit v průběhu kontraktu, zpracováváme záměr nasazení nejprve na linky 603 a 606. Město Kladno tím bude plnit závazek vycházející z evropské směrnice zajišťovat městskou dopravu bezemisními vozidly," doplnil Ludomír Landa.

Nové autobusy v novém vizuálním stylu MHD Kladno vyjely do provozu ve městě 1. září 2020. Šlo o čtrnáct třídveřových, plně bezbariérových, nízkopodlažních autobusů s pohonem na zemní plyn.