V dánském hlavním městě bude jezdit 25 MAN Lion’s City 12 E
Premiéra ebusu MAN v Dánsku: 25 autobusů Lion's City 12 E pro Kodaň. Foto MAN

Celoelektrické městské autobusy si objednala společnost Anchersen A/S. Jde o druhou objednávku ze Skandinávie.
Celoelektrické městské autobusy si objednala společnost Anchersen A/S. Jde o druhou objednávku ze Skandinávie.
Objednávka Anchersen A/S na 25 elektrických autobusů následuje několik měsíců po Nobina Sverige AB, které dodá MAN Truck & Bus, jako první v Dánsku, 22 autobusů Lion’s City E pro švédské Malmö. 

25 nejmodernějších městských autobusů MAN má být dodáno na konci roku. Budou v provozu na lince 7A přes centrum Kodaně, kterou každý rok využívá více než 4,3 milionu cestujících. MAN Lion’s City E v Anchersenu budou nabíjeny výhradně zelenou elektřinou. Nabídnou místo pro až 76 cestujících. Rozšířená rozteč sedadel a pohodlná polstrovaná sedadla zajistí cestujícím dostateční komfort a lepší odstup od svých spolucestujících v době koronaviru.

MAN používá k pohonu svého elektrického autobusu centrální motor na zadní nápravě. Zvyšuje se tím stabilita a bezpečnost jízdy a maximální rekuperace energie při brzdění. Baterie s kapacitou 480 kWh jsou umístěny na střeše vozidla. Výrobce uvádí dojezd vozidel 200 km a za příznivých podmínek až 270 km. Baterie budou nabíjeny prostřednictvím konektoru CCS v depu.

 "V naší poslední výzvě k podávání nabídek jsme získali nabídky od několika výrobců elektrických autobusů. Mezi klíčové faktory našeho rozhodnutí ve prospěch MAN Lion’s City E patřila kapacita instalovaných bateriových sad, nabízené služby v místě a dobré zkušenosti, které s elektrickým autobusem mají jiné dopravní společnosti. Navíc nás oslovila krátká dodací lhůta a hladký nebyrokratický proces objednávání,“ uvedl Poul Anchersen, generální ředitel a majitel společnosti Anchersen A/S.
 
Pro dostatečnou nabíjecí kapacitu plánuje dopravce vybudovat ve svém depu ve městě Jernholmen nedaleko Kodaně depo s nabíjecími stanicemi. Flotilu Anchersen tvoří asi 200 autobusů, včetně dieselových a elektrických. MAN je nová značka.