Ukončení letní sezóny přívozů a změny v dopravě na státní svátek

O víkendu dojde k omezení dopravy a bude až do března 2017 ukončen provoz některých pražských přívozů
O víkendu dojde k omezení dopravy a bude až do března 2017 ukončen provoz některých pražských přívozů
Omezení provozu pražských přívozů
V neděli 30. 10. 2016 vyplují letos naposledy lodě na sezonních přívozech P3 (Lihovar – Veslařský ostrov), P5 (Císařská louka – Výtoň – Náplavka Smíchov), P6 (Lahovičky – Nádraží Modřany) a P7 (Pražská tržnice – Ostrov Štvanice – Karlín). Všechny tyto lodní linky opět vyplují koncem března 2017.
V provozu přes zimní období zůstávají přívozy P1 (Sedlec – Zámky) a P2 (V Podbabě – Podhoří). Vzhledem k plynule rostoucímu zájmu Pražanů i návštěvníků metropole o vltavské přívozy očekáváme i letos rekordní počet cestujících, který by se měl vyšplhat přes 450 000.
V letošním roce byla nasazena nová plavidla na linkách P1, P2, P5 a P6, což přineslo nejen pohodlnější cestování zejména cestujícím s koly nebo kočárky, ale také navýšení kapacity. Pozitivní ohlasy jsou i na letošní rozšíření provozní doby přívozů P5, P6 a P7 (v pracovní dny ráno a variantní ukončení provozu večer dle délky denního světla), v září a říjnu se osvědčil zkušebně posílený provoz na lince P5 druhou lodí v pátek odpoledne a o víkendech. Zkulturněn byl také vzhled většiny přístavišť včetně zastávkových označníků, které nově odpovídají běžným zastávkám MHD.

Omezení linek k obchodním centrům 28. října a přechod na zimní čas
V souvislosti s novým zákonem upravujícím otevírací dobu obchodů s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních během vybraných sedmi státních svátků bude poprvé již v pátek 28. října 2016, a rovněž tak o všech dalších uvedených státních svátcích, upraven provoz autobusových linek 180 a 191.
Na lince 180 nebudou v provozu vložené spoje v trase Zličín – Obchodní centrum Zličín, přičemž spoje v trase Dejvická – Obchodní centrum Zličín pojedou bez omezení dle pravidelného jízdního řádu.
Spoje autobusové linky 191, které končí v zastávce Obchodní centrum Šestka, budou ukončeny v zastávce Ciolkovského (odjezdy směr Na Knížecí dle pravidelných jízdních řádů), beze změny časových poloh a tras budou v provozu i spoje v trase Na Knížecí – Letiště.
Provoz o státním svátku v pátek 28. října 2016 bude organizován podle sobotních jízdních řádů.

Přechod na zimní čas
V souvislosti s přechodem z letního na zimní čas v noci ze soboty 29. 10. 2016 na neděli 30. 10. 2016 dojde k obvyklým úpravám jízdních řádů nočních linek PID. Při posunu času ze 3:00 na 2:00 pojedou tramvajové a autobusové noční linky vždy podle aktuálního času.
Spoje příměstských autobusových linek číselné řady 600 s pravidelným odjezdem z konečných po 2:00 odjedou až podle nového „zimního“ času, tedy o hodinu později. Spoje linek 603 a 605 pojedou podle zvláštního jízdního řádu.

TZ: ROPID