UITP: Se správnými opatřeními je veřejná doprava bezpečná

Dá se během epidemie jet bezpečně autobusem, tramvají nebo metrem? Mezinárodní svaz veřejné dopravy (UITP) shrnuje dostupné výzkumy.
Dá se během epidemie jet bezpečně autobusem, tramvají nebo metrem? Mezinárodní svaz veřejné dopravy (UITP) shrnuje dostupné výzkumy.
Na základě různých vědeckých zjištění je podle UITP dostatek důkazů o tom, že při provádění doporučených hygienických opatření je riziko nákazy Covid-19 ve veřejné dopravě velmi nízké.

Veřejná doprava je jedním z nejbezpečnějších způsobů, jak se pohybovat po městě a zároveň udržovat města při životě. "Sektor veřejné dopravy je připraven udržovat naše města v pohybu. Čelíme bezprecedentním výzvám, abychom zajistili bezpečnost zákazníků a pracovníků, musíme činit řadu opatření. Pro obnovení důvěry občanů je potřeba ve spolupráci s místními, regionálními a národními institucemi šířit výhody veřejné dopravy," uvádí UITP.

Stále více vědeckých studií a empirických analýz srovnává veřejnou dopravu s veřejnými a jinými místy v souvislosti s možnou nákazou Covid. Například data z článku publikovaného v Epidemiologickém bulletinu 38/2020, 21. 8. 2020 ukazují, že 0,2% ohnisek v Německu bylo spojeno s dopravou. Santé Publique France (Francouzský veřejný institut pro informace o zdraví), údaje shromážděné od 9. května do 28. září 2020: Pouze 1,2% klastrů Covid-19 je spojeno s dopravou (pozemní, leteckou a námořní). Největší procento pochází ze zaměstnání (24,9%), škol a univerzit (19,5%), míst zdravotní péče (11%), veřejných a soukromých akcí (11%) a rodinných setkání (7%). Analýza Britského úřadu pro bezpečnost železnic (RSSB) ukázala, že riziko nákazy Covid-19 při cestování vlakem je 1 z 11 000 cest. To odpovídá šanci menší než 0,01%. Se zakrytým obličejem bylo riziko sníženo na polovinu, 1 z 20 000 cest. Výzkum provedený University of Colorado Boulder v Severní Americe ukazuje, že podle modelového příkladu je riziko nákazy v dobře větraném metru s minimem mluvení a pohybu po 70 minutách 0%. Pro bezpečnou veřejnou dopravu a prevenci přenosu infekce musí být nadále dodržovány podmínky jako nošení roušek, dezinfekce kontaktních ploch, dobré větrání a častá výměna vzduchu. Cestující by se také měli málo mluvit a nejíst během cesty.


UITP: Se správnými opatřeními je veřejná doprava bezpečná