Švédská vláda omezí v létě dálkovou dopravu
Švédská vláda chce prodloužit omezení dálkové veřejné dopravy do poloviny srpna. Foto: Ulo Maasing, bussmagasinet.se

Současná omezení kapacity vozidel na 50% platí do konce května. Vláda rozhodla o prodloužení zřejmě až do 14. srpna. Pro dopravce je to špatná zpráva a požadují podporu od státu.
Současná omezení kapacity vozidel na 50% platí do konce května. Vláda rozhodla o prodloužení zřejmě až do 14. srpna. Pro dopravce je to špatná zpráva a požadují podporu od státu.
Švédská vláda chce prodloužit omezení dálkové veřejné dopravy, a to jak autobusové, tak vlakové. Znamená to například, že expresní autobusy mohou prodat pouze padesát procent sedadel na palubě. Současné omezení platí do konce května, vláda je chce prodloužit do 14. srpna. „Smrtící rána pro zraněný autobusový průmysl,“ říká Transportföretagen (konfederace dopravních podniků zastřešující organizace a sdružení v odvětví dopravy ve Švédsku - celkem zastupuje cca 9 700 společností) se Sveriges Bussföretag (sdružení autobusových společností). „Nyní je nutná cílená podpora.“

Omezení může být zkráceno s ohledem na situaci s infekcí a dopad na zdravotní péči, o tom bude vláda rozhodovat 15. června. Pokud už nebude potřeba, bude zrušeno od 1. července 2021.

"Oznámení vlády o prodloužení omezení pro cestující veřejnou dopravou na dlouhé vzdálenosti přichází v době, kdy lidé dostali nebo brzy dostanou vakcíny a plánují cestovat, aby se po skončení současných omezení 31. května setkali s blízkými. Dnešní zpráva je také smrtící ranou pro již těžce zraněné autobusové společnosti," uvádí Sveriges Bussföretag.

Podle informací Sveriges Bussföretag už několik autobusových společností provozující dálkovou autobusovou dopravu obdrželo rezervace a přijalo opatření k obnovení provozu, který byl na jaře pozastaven.

Podle nařízení vlády se omezení dálkové osobní dopravy autobusem a vlakem vztahuje na všechny, kdo provozují nebo organizují veřejnou dopravu autobusem nebo vlakem na trase delší než 150 kilometrů, musí přijmout vhodná opatření pro zabránění šíření infekce. Musí rovněž zajistit, aby počet cestujících v dopravních prostředcích na těchto trasách nikdy a v žádném prostoru nepřekročil polovinu sedadel. Omezení byla zavedena od 14. února a platit měla původně do 31. května.

"Existují již společnosti, které se rozhodly zastavit provoz. Dotklo se to mnoha lidí, kteří nemají jinou možnost, jak cestovat. Znamená to také další napětí. Oznámení vlády přivádí také několik dopravců k přehodnocení situace a musí snížit své náklady například snížením počtu zaměstnanců," uvádí Anna Grönlundová ze Sveriges Bussföretag.

Sveriges Bussföretag předložila vládě tři požadavky:

1) Pokud mají být prodloužena omezení do srpna, je potřeba rozhodnout v květnu. Červnový termín rozhodnutí o případném zrušení znemožňuje společnostem plánovat svůj provoz.

2) Počet povolených míst ve vozech musí vycházet z jiného modelu výpočtu, protože současná pravidla jsou nerovnoměrná. Výpočet by měl být založen na principu jednoho cestujícího na dvoumístném sedadle místo celkového počtu míst a také by mělo být umožněno sedět dvou lidem společně.

3) Pokud bude povolen prodej pouze poloviny jízdenek, je nutná cílená podpora k vyrovnání ztráty příjmů dopravců. 

Zdroj: bussmagasinet.se