Šumava bude znovu dostupná i pro seniory a osoby se sníženou mobilitou

ČSAD autobusy Plzeň a Správa národního parku Šumava spouští od 1. září podzimní část oblíbeného programu Dostupná Šumava. 
ČSAD autobusy Plzeň a Správa národního parku Šumava spouští od 1. září podzimní část oblíbeného programu Dostupná Šumava. 
Díky příznivým protiepidemickým opatřením se znovu rozjíždí jeden z nejstarších návštěvnických programů na Šumavě. Sérii celodenních autobusových výletů s průvodcem pro seniory a osoby se sníženou mobilitou pořádá Národní park Šumava společně s ČSAD autobusy Plzeň již 23 let. Díky nim se mohou méně pohybliví starší občané dostat do podmanivých míst jedinečné krajiny a divoké přírody Šumavy, kam se nedá, a v některých případech ani nesmí, zajet autem.

Loni byla kvůli koronaviru jarní část tohoto oblíbeného programu zcela zrušena, podzimní část pak byla předčasně ukončena. Letos byla předčasně ukončena i jarní část. Příští týden startuje letošní podzimní část.

Autobusové zájezdy do malebných zákoutí přírody Národního parku Šumava začínají ve středu 1. září a potrvají do 28. října, celkem se pojede 26 termínů.

Speciálně vypravované autobusy pojedou vždy v úterý, ve středu a ve čtvrtek. Jezdit se bude po stejných trasách a místech jako loni a letos na jaře, protože sezona byla díky koronaviru velmi omezená. Účastníci celodenních výletů navštíví například kostely v Dobré Vodě a Hůrkách, jezero Laka, Enviromentální středisko Špičák, Pancíř s rozhlednou, bývalý Starý Brunst nebo meandry Křemelné a bývalou vesnici Zhůří u Kepel.   

Dopravce Z-Group bus a.s., ČSAD autobusy Plzeň si však přichystal řadu inovací, novinkou jsou třeba nová nástupní místa.

O Dostupnou Šumavu je každý rok obrovský zájem. Loni a letos na jaře byl projekt podstatně omezen kvůli koronaviru. Díky příznivým protiepidemickým opatřením už můžeme konečně zase vyjet. Pro letošní podzim jsme přichystali několik inovací, jednou z nich jsou nová nástupní místa v Plzeňském i Jihočeském kraji,“ sdělil ředitel divize ČSAD autobusy Plzeň autobusového dopravce Z-Group bus Václav Königsmark.

V úterý a ve čtvrtek je možné zahájit zájezd v Plzni, Přešticích, Klatovech, Kolinci či Sušici. Ve středu pak již v Nepomuku, Horažďovicích, Strakonicích nebo Vimperku. Celodenní výlety jsou zajišťovány moderními klimatizovanými autobusy. V případě poptávky ze strany cestujících na přepravu elektrického vozíku nasadí ČSAD autobusy Plzeň nízkopodlažní autobus s potřebnou kapacitou.

Více informací ZDE.


Šumava bude znovu dostupná i pro seniory a osoby se sníženou mobilitou