„Štádlerky“ jezdí Ostravou už dva roky
30. května 2018 zahájil DPO testy pro zkušební provoz s nejmodernější tramvají v Česku. Foto DPO

Tyrkysové moderní tramvaje od švýcarské firmy Stadler se staly novým symbolem Ostravy i vlajkovou lodí ostravského dopravního podniku. Nové tramvaje získají i moderní síť.
Tyrkysové moderní tramvaje od švýcarské firmy Stadler se staly novým symbolem Ostravy i vlajkovou lodí ostravského dopravního podniku. Nové tramvaje získají i moderní síť.
V sobotu 30. května to byly přesně dva roky od doby, kdy Dopravní podnik Ostrava zahájil testy pro zkušební provoz s nejmodernější tramvají v Česku.

„Nákup Stadlerů byl jednoznačně pozitivním krokem. Jsou téměř bezporuchové, tiché a staly se symbolem našeho moderního dopravního podniku,“ říká na adresu Stadlerů generální ředitel DPO Daniel Morys.

Čtyřicet kusů moderních vozidel, v hodnotě přibližně miliardy korun, dodala do Ostravy švýcarská firma Stadler, která se tímto krokem dostala vlastně vůbec poprvé v segmentu tramvajových vozidel na český trh. Zahraniční dodavatel zároveň deklaroval, že 40 % dodávky je tvořeno českými dodavateli.

Všechny vozy jsou klimatizované, nízkopodlažní, se zabudovaným kamerovým systémem, Wi-Fi i USB nabíjecími porty. Celkem ujely již 3,5 milionu kilometrů. Nejvíce najel vůz s evidenčním číslem 1701, který přijel do Ostravy 24. dubna 2018 a to 128 862 km. Poslední vůz s číslem 1740 dorazil do Ostravy 23. října 2019. Momentálně jsou Stadlery nejvíce vypravovány na lince č. 8.

Dopravní podnik Ostrava v roce 2017 vyhlásil anketu o nejlepší název pro tyto tramvaje. Vítězný název nOVA se však příliš nepoužívá a mezi obyvateli Ostravy jsou tyrkysová vozidla nazývána domácky „Štádlerky“. Ostravané si také odhlasovali, že vozidla budou zdobit nad druhými dveřmi tři ostravské vykřičníky. Stadlery si v listopadu 2019 nasadily kníry na podporu akce Movember a letos v březnu DPO vypravil, u příležitosti MDŽ, do provozu Paní Tramvaj, kdy na čelní stranu tramvaje nalepil dívčí rty. Ty však brzy překryla rouška z důvodu koronavirové krize.

Větší rychlost, menší hluk, zatravněné koleje i nové zastávky nebo celé tramvajové smyčky

Po nových tramvajích přichází také investice do modernizace tramvajových tratí. Dopravní podnik  společně se statutárním městem Ostrava (SMO) letos zrealizuje více než desítku investičních projektů za 380 milionů korun. Jde o největší částku v novodobé historii.

Někde už stavební práce začaly, jinde se rozběhnou v průběhu léta nebo na podzim. Všechny mají několik společných jmenovatelů: rychleji, tišeji, pohodlněji a v hezčím prostředí. „V plánu už jsme tyto akce měli dlouho, teď jsme se ale rozhodli je ještě více nakumulovat. Řekli jsme si, že když je možnost získat takové množství peněz z evropských fondů, jdeme do toho. Navzdory ztrátě způsobené koronavirem nechceme, aby se krize promítla do omezení investic. Podobně rozsáhlé projekty totiž plánujeme i v dalších dvou letech. V případě potřeby si vezmeme i úvěr,“ říká předseda představenstva a generální ředitel DPO Daniel Morys.

DPO

„Štádlerky“ jezdí Ostravou už dva roky
Z rekordních 380 milionů korun vynaloží DPO na přímé investice v roce 2020 366 milionů, dalších 30 milionů půjde na nutné a plánované opravy. Zdroj DPO