Školní elektrické autobusy v Polsku

V rámci národního programu "Klokan: Bezpečná a ekologická cesta do školy" Solaris dodává obcím tři autobusy pro přepravu dětí.
V rámci národního programu "Klokan: Bezpečná a ekologická cesta do školy" Solaris dodává obcím tři autobusy pro přepravu dětí.
Již několik dní se v obci Gręboszów blízko města Lodž mohou pochlubit inovativním elektrickým autobusem Solaris Urbino 12 upraveným pro přepravu žáků a studentů na místních linkách. Nákup ekologického vozidla je dotován NFOŚiGW (Národním fondem pro ochranu životního prostředí a vodního hospodářství) v rámci programu „Klokánek: Bezpečná a ekologická cesta do školy“.

Program „Klokánek“ je fond zřízený pod záštitou Zeleného investičního schématu, který poskytuje několika polským městům finanční prostředky na nákup elektrických školních autobusů. Tato finanční podpora byla poskytnuta také obci Gręboszów, kam Solaris před několika dny jeden elektrický školní autobus dodal. Jde o druhé takové vozidlo v Polsku a jeden z mála elektrických autobusů této třídy, které lze vidět na evropských silnicích.

V přední a zadní části oranžového Solaris Urbino 12 jsou informace pro  ostatní účastníky silničního provozu, že na palubě jsou děti. Cestující mohou do autobusu vstoupit dvěma dveřmi 2-2-0, které při otevření vydávají akustický signál. Na střeše v zadní části jsou navíc oranžové majáky, které se automaticky rozsvítí při otevření dveří. Na palubě je 41 sedadel a všechna jsou vybavena bezpečnostními pásy.

Autobus je plně přizpůsoben pro přepravu zdravotně postižených osob. Vymezená oblast je vybavena popruhy, rampa pro usnadnění vstupu je u druhých dveří. Žáci a studenti mohou dobít svá elektronická zařízení pomocí duálních USB portů umístěných na bočních stěnách autobusu. Pohodlí cestování navíc zajišťuje klimatizace. Pro bezpečnost je školní autobus vybaven kamerovým systémem a je přizpůsoben pro hlasová oznámení uvnitř i vně vozidla. Na palubě byl také namontován automatický dávkovač dezinfekčních prostředků na ruce.

Školní e-bus je vybaven bateriemi Solaris High Energy + s celkovou kapacitou téměř 240 kWh a poháněn elektrickou nápravou ZF se dvěma integrovanými elektromotory o výkonu 125 kW. Nabíjen bude pomocí mobilní nabíječky o výkonu 40 kW, která je součástí objednávky.

Finanční podpora NFOŚiGW na nákup nových elektrických školních autobusů v Polsku byla poskytnuta čtyřem obcím. Tři z nich se rozhodly pro bezemisní autobus vyrobený společností Solaris. Školní autobus získaný městem Gręboszów je druhým elektrickým vozidlem přizpůsobeným potřebám školních dětí a mladistvých dodávaných domácím výrobcem. První již jezdí po silnicích obce Godzianów a třetí bude dodán koncem roku 2020 do obce Bielany.

Do obce Bobowa dodá elektrický školní autobus Yutong.


Školní elektrické autobusy v Polsku
Školní elektrické autobusy v Polsku
Školní elektrické autobusy v Polsku