Rekordní objednávka na elektrobusy pro Solaris
Největší zakázka na elektrobusy Solaris, 183 kloubových vozů na jaře 2023 vyjede v Oslo. Foto Solaris

Polský výrobce vyhrál výběrové řízení na dodání 183 elektrických autobusů Solaris Urbino 18 pro norské Oslo.
Polský výrobce vyhrál výběrové řízení na dodání 183 elektrických autobusů Solaris Urbino 18 pro norské Oslo.
Unibuss AS, jeden z největších norských dopravců, podepsal 14. ledna 2022 se Solaris smlouvu na dodávku 183 elektrických autobusů Urbino 18 do hlavního města Norska. Celková hodnota smlouvy uzavřené na základě výběrového řízení činí přibližně 100 milionů Eur. Jde o průlom v historii firmy na tak velkou jednorázovou zakázku na elektrobusy. Největším dosud dokončeným kontraktem na bateriové kloubové vozy byl kontrakt s MZA Varšava na dodávku 130 vozů.

"Jsme nesmírně hrdí na důvěru Unibuss AS a těšíme na další rozšiřování naší spolupráce. Kontrakt na tak velkou dodávku e-busů je také dostatečným důkazem toho, že se bezemisní revoluce stává realitou. Obyvatelé Oslo budou mít brzy možnost se o tom přesvědčit na vlastní kůži při cestování pohodlnými Urbino 18,“ uvedl Sverre Skaar, generální ředitel Solaris Norge AS.

Kloubový elektrický Urbino 18 čtvrté generace byl uveden na trh v roce 2017 a od té doby vozí cestující v mnoha evropských metropolích,  mimo jiné v Bruselu, Berlíně, Barceloně, Varšavě, Krakově, Poznaně a Hamburku. Brzy vyjede 23 vozidel také v Aarhausu v Dánsku.

Autobusy pro Oslo budou vybaveny High Energy bateriemi s celkovou kapacitou přes 500 kW. Budou se dobíjet pomocí plug-in zásuvky. O pohon se postará centrální motor o výkonu téměř 250 kW.

Vozy budou vybaveny USB nabíječkami, speciálním ambientním osvětlením a budou mít dvě rampy pro nástup vozíčků nebo kočárků.  V klimatizačním systému budou s ohledem na pandemickou situaci použity speciální filtry proti virům. Kromě pohodlného cestování bude zajištěna i vyšší bezpečnost pro všechny účastníky městského provozu, uvádí Solaris.

Bezemisní Urbino 18 nahradí starší model Solaris Urbino, který se v současnosti v městském provozu v Oslu používá. Do provozu by měly zasáhnout v dubnu 2023.

Partnerství mezi Solaris a Unibuss AS se datuje od roku 2006. Od té doby si norský dopravce u výrobce objednal téměř 300 vozidel. Celkově po Norsku jezdí přes 500 Solaris Urbino.