První VDL Citea nové generace přijede do finského Lahti

Evropské zelené město roku 2021 bude mít k dispozici první VDL Citea nové generace. Jako první si elektrický autobus od VDL Bus & Coach objednala společnost Koiviston Auto Group.
Evropské zelené město roku 2021 bude mít k dispozici první VDL Citea nové generace. Jako první si elektrický autobus od VDL Bus & Coach objednala společnost Koiviston Auto Group.
V říjnu 2020 VDL Bus & Coach a Koiviston Auto Group oznámily, že v Lahti vstoupí do provozu 18 autobusů Citea LLE Electric. VDL nyní oznámila, že elektrické autobusy Citea nové generace budou součástí této flotily ve městě ležícím sto kilometrů severně od hlavního města Helsinek. Veřejnou dopravu zde zajišťuje Koiviston Auto Oy, která je součástí skupiny Koiviston Auto.

VDL zdůrazňuje, že byly od začátku zakázky zohledněny extrémní klimatické podmínky skandinávského trhu. Vozidla mají kapacitu 43 + 3 sedících cestujících a bezkonkurenční pohodlí pro cestující i řidiče.

"Je to velký a důležitý krok," uvádí obchodní ředitel Henrik Mikkola z VDL Bus & Coach Finland Oy. "Především proto, že silně podtrhuje ambice evropského zeleného hlavního města Lahti. Znamená to také další zrychlení přechodu na elektrickou a udržitelnou veřejnou dopravu ve Finsku. To je také potvrzení dobré spolupráce, kterou máme se společností Koiviston Auto Group od roku 2014. Celkově do konce roku 2021 dodáme pro jejich aktivity ve Finsku více než 200 autobusů. Dalším krokem pro nás bylo samozřejmě společné uvedení nové generace Citea na skandinávský trh.

Nejpokročilejší elektrický autobus v Evropě bude jezdit v letošním Evropském zeleném hlavním městě,“ říká Michael Andersson, technický ředitel společnosti Koiviston Auto Group. "Je to důležitý signál pro další elektrifikaci finské veřejné dopravy. Protože tato nová Citea je součástí provozu se Citea LLE Electric, budeme moci srovnávat nové vozidlo se současnou generací elektrických autobusů od VDL Bus & Coach. Poskytne nám to důležité informace, na základě kterých budeme moci pokračovat v realizaci našich ambicí v oblasti e-mobility.“

Nový koncept autobusu Citea je zcela založený na elektrickém hnacím ústrojí. VDL Bus & Coach oznamuje další informace postupně a ukáže ho poprvé na veletrhu Busworld v Bruselu v říjnu.