(čtk) Projekt spolupráce českých a německých dopravců s názvem EgroNet slaví pět let. Na trať vyjedou i historické parní vlaky.
(čtk) Projekt spolupráce českých a německých dopravců s názvem EgroNet slaví pět let. Na trať vyjedou i historické parní vlaky.
28.5.2004 - V Karlovarském kraji mohou cestující již pět let využívat přeshraniční dopravní systém EgroNet. Jízdenky si ale kupují především Němci, kterým se vyplatí vyjet na jednodenní výlet do Česka více než Čechům cesta do Německa. V loňském roce cestovalo vlaky v rámci systému EgroNet přes 800 tisíc osob, z nichž velkou část tvořili právě němečtí občané. Uvedl to Pavel Řezáč z tiskového oddělení Český drah (ČD).

Původně stála jednodenní jízdenka pro jednoho cestujícího 200 korun, před časem ale byla cena snížena o polovinu na 100 korun. Rodiny s dětmi do 14 let mohou využít rodinnou jízdenku za 250 korun. Od pondělí do pátku platí jízdní doklady od 7.30 do 3.00 hodin následujícího dne, v sobotu a neděli již od půlnoci.

"Zájem o EgroNet se u nás mírně zvyšuje, ale stále je to hlavně záležitost německých cestujících," řekl Řezáč.

Projekt spolupráce českých a německých dopravců začal v rámci otevření Světové výstavy EXPO 2000 v Hannoveru, kde byl rovněž představen. Po celou dobu jsou do systému zapojeny ČD. Jízdenky EgroNetu platí na vybraných železnicích a autobusových spojích v Karlovarském kraji, Sasku, Bavorsku a Durynsku. Cestovat s nimi lze i v tramvajích v Plavně a Cvikově.

"Díky EgroNetu začaly na některá česká nádraží zajíždět moderní motorové vozy německých dopravců reprezentovaných především společností Vogtlandbahn," uvedl Řezáč.

Oslavy pátého výročí vzniku EgroNetu se budou konat v sobotu na několika místech v Česku i Německu. Například z Dolního nádraží v Karlových Varech vyjede mimořádný parní vlak do stanice Cvikov přes Nejdek, Potůčky, Johanngeorgenstadt a Aue. Historické soupravy tažené parními lokomotivami se objeví také na některých dalších tratích v Německu. Oslavy se chystají i v Chebu. Bližší informace naleznou lidé na internetové adrese www.egronet.de.

Jakousi protiváhou systému EgroNet v Karlovarském kraji, který není dosud jeho členem, je vznikající Integrovaný dopravní systém (IDOK). Cestující mohou od loňska využívat IDOK v části okresu Sokolov a Karlovy Vary. V červnu bude dále rozšířen na Kraslicko a patrně v příštím roce i na Chebsko. IDOK by měl zjednodušit cestování tím, že umožňuje lidem, aby na jeden lístek využívali služeb více dopravců a libovolně přestupovali.

Výhody přeshraničních dopravních systémů
  • EgroNet - jízdenky platí na vybraných vlakových a autobusových spojích, jednodenní jízdenka 100 korun, rodinná jízdenka (rodiče + děti do 14 let) 250 korun.
  • Vznikající IDOK - na jeden lístek lze využívat služeb více dopravců a libovolně přestupovat.