Otokar vyrobí pro Istanbul metrobusy
Otokar KENT XL 21m. Foto Otokar

Turecký výrobce zařadil do svého portfolia městský autobus pro BRT trasy. Sto 21 metrů dlouhých autobusů KENT XL pro 200 pasažérů dodá IETT do Istanbulu.
Turecký výrobce zařadil do svého portfolia městský autobus pro BRT trasy. Sto 21 metrů dlouhých autobusů KENT XL pro 200 pasažérů dodá IETT do Istanbulu.
Generální ředitelství Istanbul Electric Tramway and Tunnel Establishments (IETT) oslovilo domácího výrobce v nabídkovém řízení na dodání 100 velkokapacitních autobusů, tzv. metrobusů. Výběrové řízení je nyní ve fázi uzavření kontraktu. Podle smlouvy v celkové hodnotě 606 milionů TRY (cca 1,6 mld korun), která má být podepsána v příštích 10 dnech, vyrobí Otokar pro Istanbul 21 metrů dlouhý autobus KENT XL pro více než 200 cestujících (ve standardu je nabízen v konfiguraci 38 + 182), součástí je poprodejní servis pro IETT po dobu 3 let, uvádí Otokar v tiskové zprávě. Dodávky mají být dokončeny v roce 2022.
 
Otokar KENT XL Euro VI 21m je novým přírůstkem do rodiny vozidel Otokar pro městskou hromadnou dopravu a zejména tzv. Bus Rapid Transport trasy. Podle výrobce nabízí díky nové generaci aplikací vysoký výkon a točivý moment motoru. Režim pohonu Super Eco optimalizuje intervaly řazení a snižuje spotřebu paliva. KENT XL byl vyvinut s přihlédnutím k silničním a povětrnostním podmínkám v různých městech a je vybaven výstražnými systémy, které snímají jeho okolí, rozpoznávají chodce a jízdní kola, mrtvý úhel a varují řidiče v případě nebezpečí. Nabízí prostorný interiér s vysokou stropní konstrukcí pro 200 osob, se snadno přístupnými sedadly, s otvírání dveří směrem ven a bez schodů. Čtvrtá náprava s nezávislým odpružením řízení umožňuje nízký poloměr otáčení a vysokou manévrovatelnost na BRT trasách. KENT XL je vybaven také systémem elektronického řízení kloubové části, který zabraňuje výkyvům při zatáčení a automaticky omezuje výkon a točivý moment motoru.

Od roku 2012 přepravuje obyvatele Istanbulu více než 1 000 městských autobusů značky Otokar, a podle Otokar se může chlubit velmi pozitivní referencí, a to jak z hlediska snižování provozních nákladů, tak zanedbatelnou poruchovostí vozů. Celkem jeho autobusy jezdí ve více než 50 zemích.

Otokar vyrobí pro Istanbul metrobusy
Otokar vyrobí pro Istanbul metrobusy