Obnova vozového parku v Olomouci, dopravní podnik koupí nové autobusy
Na základě smlouvy se Solaris z roku 2016 rozšířil DPMO flotilu o 26 autobusů Solaris Urbino IV. generace. Naposledy převzal 8 autobusů Urbino 12 v červenci 2018. Ve stejném roce pořídil také elektrobus SOR a 8 tramvají typu EVO1. Foto DPMO

Nejstarší autobusy Solaris nahradí od příštího roku postupně deset nových sólo i kloubových vozů. Dopravní podnik města zveřejnil výběrové řízení na dodavatele.
Nejstarší autobusy Solaris nahradí od příštího roku postupně deset nových sólo i kloubových vozů. Dopravní podnik města zveřejnil výběrové řízení na dodavatele.
Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) zveřejnil ve čtvrtek 29. října veřejnou zakázku na dodávku 10 kusů nových plně nízkopodlažních autobusů, 5 kusů v provedení sólo (autobus délky 11,0 - 12,3 m pro minimálně 80 osob) a 5 ks v provedení kloub (autobus délky 17,0 - 18,0 m pro minimálně 150 osob). Součástí zakázky je poskytnutí souvisejících služeb (uvedení do plného provozu, zaškolení obsluhy,  záruční a pozáruční servis).

Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je 75,5 mil. Kč bez DPH. Uchazeči o dodání nových autobusů do Olomouce, které nahradí stávající nejstarší vozy Solaris, mohou podat nabídky do 1. prosince.
S prvními dodávkami 2 ks sólo a 2 ks kloubových autobusů počítá DPMO do 30. 11. 2021 a do poloviny roku 2022 pak přijede zbylých šest.

DPMO požaduje pro nové autobusy uzavřenou kabinu řidiče, klimatizaci v celém voze, USB zásuvky, místo pro kočárek nebo pro přepravu cestujícího na invalidním vozíku a manuálně ovládanou mechanickou vyklápěcí plošinu pro nástup a výstup. Prostor všech dveří, zadní část vozidel a prostor před vozidlem budou osazeny kamerovým systémem. Vozy budou také vybaveny automatickým sčítáním přepravovaných osob a samořejmě vnitřními a vnějšími informačními panely a odbavovacím systémem.

Zatím provozuje olomoucký dopravní podnik jeden elektrobus (SOR NS 12) a neopouští cestu dieselových autobusů, ale samozřejmě vývoj v oblasti bezemisních vozidel sleduje. "Aktuálně připravujeme studii na využití vodíkových autobusů. I tato studie bude posléze určující, jakým směrem se Dopravní podnik města Olomouce v oblasti bezemisních vozidel vydá," uvedla Martina Krčová, tisková mluvčí DPMO.