Nové vídeňské metro X je připraveno na testování
Wiener Linien a Siemens Mobility 3. července představily první vůz metra X-Wagen. © PID / Fürthner

První  vlak X-Wagen metra nové generace představily Wiener Linien a Siemens Mobility 2. července v závodě Siemens Simmering. Po testování by na linkách U1 až U4 měl vyjet v roce 2022.
První  vlak X-Wagen metra nové generace představily Wiener Linien a Siemens Mobility 2. července v závodě Siemens Simmering. Po testování by na linkách U1 až U4 měl vyjet v roce 2022.
Vídeňská dopravní společnost Wiener Linien objednala na konci roku 2017 celkem 34 plně automatizovaných vlaků metra. Smlouva má hodnotu 550 milionů EUR, zahrnuje údržbu vozidel po dobu 24 let a také opci na jedenáct dalších vozidel. Od roku 2025 budou vozy X jezdit plně automaticky v režimu GoA4 (Grade of Automation 4) na nové lince U5. Na stávajících linkách mohou být provozovány poloautomaticky nebo manuálně. Dodávky všech vozidel začínají v polovině roku 2020 a mají být kompletně dokončeny do roku 2030.

Kabiny pro řidiče v novém metru mohou být změněny pro budoucí automatický provoz, mimo jiné to umožňuje zvětšit plochu a kapacitu pro cestující. V celém vlaku bude cestovat 928 lidí - o 46 více než ve vozech V. Ve vozech X se poprvé použije inovativní informační systém pro cestující. Displeje nad každými dveřmi nabídnou cestujícím informace o poloze k příští stanici včetně aktuálních navazujících spojení  ještě předtím, než dorazí do stanice. Povede to k optimalizaci průchodu cestujících i zlepšení jejich komfortu, už dopředu před příjezdem do stanic budou vědět, jakým směrem musí po příjezdu jít. Vlak s šesti vagony bude měřit 111 metrů.

Nové vlaky X postupně nahradí staré takzvané „stříbrné šípy“, z nichž některé se používají již od roku 1972. V provozu je ještě 135 vlaků typu U postavených v letech 1972 - 1982, který byl prvním vídeňským metrem.

Stejně jako předchůdce X-Wagen, tzv. V-car, budou nové vlaky metra také plně bezbariérové, klimatizované a monitorované. Na konci června byly všechny vozy pro první vlak X kompletně smontovány. V příštích několika týdnech bude dopravcí  doručen vlak metra o šesti vagonech.  Poté začne zkušební a zprovozňovací fáze s cílem zahájit osobní dopravu na tratích U1 až U4 v roce 2022. S výstavbou nové linky U5 z Frankhplatzu do Karlsplatzu bude X-Wagen provozovat první vídeňskou plně automatizovanou linku metra od roku 2025. Za tímto účelem musí být stávající stanice od Karlsplatz do Rathaus modernizovány a vybaveny skrýningem dveří, stanice U5 Frankhplatz se přestavuje.

Vlaky se vyrábí ve Vídni, z 90 procent je z recyklovatelných materiálů a díky konstrukci a vybavení mají nízkou spotřebu energie. Projekt nového metra je podle Wiener Linien největším pro ochranu klimatu ve městě, má vytvořit prostor pro dalších 300 milionů cestujících.

X vůz pro vídeňské metro absolvoval na konci minulého týdne klimatické testy v tunelu v Rail Tec Arsenal ve Vídni Floridsdorf. Simulované extrémní klimatické podmínky se pohybovaly od mínus 25 stupňů Celsia do plus 45 stupňů Celsia. Pro simulaci rychlosti jízdy byla rychlost větru ve zkušebním tunelu nastavena na 80 km/h.

Během rozsáhlého testování byla zkontrolována a zdokumentována interakce mezi klimatizačními a topnými systémy nového vlaku metra s různými klimatickými podmínkami. Nejnovější generace vlaků pro Wiener Linien úspěšně absolvovala vytrvalostní test. Velkým závěrečným testem bude schválení provozní licence a v roce 2022 by měl poprvé vyjet s cestujícími s řidiči.

Wiener Linien


První nový vlak metra X-Wagen ve Vídni nové generace spatřil světlo světa (video):




Vůz X-Wagen pro vídeňské metro absolvoval na konci minulého týdne klimatické testy v tunelu v Rail Tec Arsenal (video):




Nové vídeňské metro X je připraveno na testování
Extrémní klimatické podmínky při testování se pohybovaly od mínus 25 ° C do plus 45 ° C. Pro simulaci rychlosti jízdy byla rychlost větru v tunelu 80 km/h. ©Wiener Linien
Nové vídeňské metro X je připraveno na testování
Interiér nového vlaku X-Wagen s dřevěnými sedadly v červené a modré barvě. © PID / Fürthner