Největší rakouský dopravce objednal autobusy na vodík
Solaris Urbino hydrogen na testech v Korutanech v květnu 2021. Foto Solaris

ÖBB Postbus využil rámcovou smlouvu na dodání až čtyřiceti Solaris Urbino hydrogen a objednal prvních pět vozů.
ÖBB Postbus využil rámcovou smlouvu na dodání až čtyřiceti Solaris Urbino hydrogen a objednal prvních pět vozů.
Největší autobusový dopravce v Rakousku - ÖBB Postbus - uzavřel se Solaris smlouvu na dodání pěti vodíkových autobusů Urbino 12 pro provoz v malebném městě Villach na jihovýchodě Rakouska podle rámcové smlouvy uzavřené na začátku roku 2021. Solaris dodá vozidla v listopadu 2022.

Solaris Urbino hydrogen na energii generovanou v sadě palivových článků ujede přibližně 350 km.  

Rozvoj vodíkové technologie ve spolkové zemi Korutany podporuje projekt H2 Carinthia, na kterém participují největší dopravci v Rakousku, městské úřady a firmy. Zahrnuje první vodíkovou čerpací stanici v Korutanech a také rozšíření autobusových flotil o vozidla na vodík.

Urbino 12 s vodíkovým pohonem letos na jaře Solaris prezentoval v Horním Rakousku a v Korutanech, včetně Villachu. Zástupci regionálních úřadů a dopravců si tak mohli prohlédnout použitou technologii a vyzkoušet ji při testovacích jízdách.

Partnerství mezi Postbus a Solaris se datuje od roku 2009, v současné době Postbus provozuje přibližně 169 vozidel modelu Urbino. Smlouva podepsaná začátkem prosince 2021 je první na autobusy s alternativním pohonem.

Urbino 12 s palivovými články byl uveden na trh v roce 2019 a v současnosti je technicky nejvyspělejším v portfoliu výrobce. Dosud bylo prodáno přibližně 100 kusů tohoto modelu v Rakousku, Francii, Německu, Itálii, Nizozemsku, Polsku a ve Švédsku. Rámcové smlouvy uzavřel také s Dopravním podnikem města Ústí nad Labem v České republice a Dopravním podnikem Bratislava na Slovensku.