VŠEOBECNÁ PRAVIDLA PRO POUŽITÍ RAKOUSKÝCH POVOLENÍ:
VŠEOBECNÁ PRAVIDLA PRO POUŽITÍ RAKOUSKÝCH POVOLENÍ:
VŠEOBECNÁ PRAVIDLA PRO POUŽITÍ RAKOUSKÝCH POVOLENÍ:

  • Výdej rakouských povolení je omezen pouze na autobusy splňující minimálně technické standardy EURO 0. Na 1 evidovaný autobus splňující technické standardy EURO 0 mohou být dopravci vydána maximálně 2 ks povolení.
  • Výdejní místo je povinno na formuláři povolení před výdejem vyplnit údaje: dopravce, sídlo, datum vydání a SPZ autobusů. Všechny ostatní údaje je povinen doplnit na povolení před jízdou dopravce (viz vzory vyplněných povolení pro příležitostnou a kyvadlovou dopravu).
  • Dopravce je povinen využitá povolení vrátit do 10 kalendářních dnů po uskutečnění poslední jízdy v rámci povolení (využitá povolení je možné vracet výdejnímu místu, což je příslušné regionální pracoviště ČESMADu BOHEMIA, také prostřednictvím České pošty).
  • Je nezbytné v praxi dodržovat údaje uvedené na formulářích povolení: data, hraniční přechody atd.
  • Na zadních stranách povolení jsou uvedena všeobecná ustanovení a důležitá upozornění.
V roce 2002 budou vydávány 2 druhy formulářů rakouských povolení, zvlášť: Nadále zůstávají v platnosti 2 kontrolní dokumenty - jízdní listy, zvlášť:
a) povolení KYVADLOVÁ DOPRAVA a) jízdní list KYVADLOVÁ DOPRAVA
b) povolení PŘÍLEŽITOSTNÁ DOPRAVA b) jízdní list PŘÍLEŽITOSTNÁ DOPRAVA

Pokud vykonáváte
kyvadlovou dopravu musíte použít jako kontrolní doklad řádně vyplněný jízdní list pro kyvadlovou dopravu. Při vyplňování kyvadlového jízdního listu je nezbytné křížkem označit prázdné jízdy kyvadlové dopravy, které musí korespondovat s povolením! V případech, kdy vykonáváte neliberalizovanou dopravu, např. je-li jízda uskutečňována autobusem, který nesplňuje technické standardy EURO I nebo vyšší, musíte pro takovou kyvadlovou jízdu použít také povolení na kyvadlovou dopravu.

Obdobně pak vykonáváte-li příležitostnou dopravu musíte použít jako kontrolní doklad řádně vyplněný jízdní list pro příležitostnou dopravu. V případech, kdy vykonáváte neliberalizovanou dopravu, např. je-li jízda uskutečňována autobusem, který nesplňuje technické standardy EURO I nebo vyšší, musíte pro takovou příležitostnou jízdu použít také povolení pro příležitostnou dopravu.

!!! Upozornění: V případě chybného použití povolení a jízdních listů, např. v případě, že použijete pro kyvadlovou dopravu příležitostný jízdní list, dochází k rozporu mezi povolením a kontrolním dokladem a může to být kontrolními orgány považováno za přestupek.V takových případech se vystavujete riziku uhrazení poplatku 1710,- ATS za náhradní povolení. Shoda by měla být také v ostatních údajích uváděných na povolení a kontrolních dokladech: data jízd, výchozí a cílové místo, trasa jízdy, hraniční přechody, SPZ.
VZORY ŘÁDNĚ VYPLNĚNÝCH JÍZDNÍCH LISTŮ:
jízdní list pro kyvadlovou dopravu,
jízdní list pro příležitostnou dopravu.


a) POVOLENÍ KYVADLOVÁ DOPRAVA (zelená barva)
Před výdejem kyvadlového povolení je dopravce povinen vyplnit žádost o vydání povolení. Na žádosti by měla dopravní společnost uvést několik SPZ autobusů, tak aby v případě poruchy autobusu mohly využít nějaký náhradní. Počet uváděných SPZ na kyvadlové povolení není omezen (všechny uvedené autobusy musí splňovat standardy EURO 0). Po vystavení povolení nebude možno žádné SPZ na povolení doplnit! Při vyplňování povolení je možné uplatnit definici výchozí a cílové oblasti, což je místo, kde je cesta nastoupena a cílové místo, jakož i místa ležící v obvodu 50 km. Skupiny cestujících mohou vystoupit mimo výchozí a cílovou oblast nejvýše na třech různých místech.

Nedílnou součástí kyvadlového povolení je rozpis jízd, který při výdeji pracovník regionálního pracoviště pevně připojí k povolení.


Všechny jízdní listy kyvadlové dopravy musí být při přepravě ve vozidle a na požádání příslušných kontrolních orgánů předloženy ke kontrole. Musí z nich být zjevné, kdy byly vykonány prázdné a kdy obsazené jízdy.

b) POVOLENÍ PŘÍLEŽITOSTNÁ DOPRAVA (růžová barva)
Povolení se používají stejně jako v roce 2001. Výdejní místo před výdejem označí druh přepravy, který dopravní služba na povolení uskuteční s rozlišením zda se jedná o bilaterální nebo tranzitní jízdu.


Eva Štefkovičová
odbor povolení