Národní plán obnovy

Na základě plánu obnovy a programu reforem požádá Česká republika o finanční příspěvek z Nástroje pro oživení a odolnost EU ve výši přibližně 192 mld. Kč.
Reklama
Na základě plánu obnovy a programu reforem požádá Česká republika o finanční příspěvek z Nástroje pro oživení a odolnost EU ve výši přibližně 192 mld. Kč.
Národní plán obnovy představuje plán pro oživení a odolnost ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2021/241, ze dne 12. února 2021, kterým se zřizuje Nástroj pro oživení a odolnost. Představuje plán, kterým Česká republika požádá o finanční příspěvek z Nástroje pro oživení a odolnost ve výši přibližně 172 mld. Kč ve formě grantů a 20 mld. Kč ve formě půjček.

Materiál je v připomínkovém řízení a bude po schválení vládou předložen Evropské komisi k posouzení. Po schválení Evropskou komisí, následného přijetí prováděcího rozhodnutí Radou EU a dokončení posouzení vlivu plánu na životní prostředí, podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, bude plán předložen ke schválení vládě.

Nástroj pro oživení a odolnost je jedním z výsledků dohody, které dosáhli členové Evropské rady na svém zasedání ve dnech 17. až 21. července 2020 o víceletém finančním rámci EU a Next Generation EU na období let 2021–2027. Tento nástroj má pomoci zemím Evropské unie zotavit se z následků pandemie a podpořit investice do ekologické a digitální transformace evropské ekonomiky.

Členské státy mohou o podporu žádat formou předložení národních plánů na podporu oživení a odolnosti jako součásti evropského semestru, tedy každoročního cyklu koordinace hospodářských a sociálních politik. Dle aktuálního návrhu nařízení bude plán připraven na roky 2021–2023, s možností revize v roce 2022, kdy bude známa přesná alokace na rok 2023.

Schválení Národního plánu obnovy a jeho jednotlivých komponent je spojeno s vytvořením nového koordinačního orgánu Národního plánu obnovy v podobě zřízení nového odboru na Ministerstvu průmyslu a obchodu, který bude vykonávat dohled nad přípravou, implementací a plněním milníků a cílů komponent NPO. Důvodem je vznik nové agendy, která bude znamenat až dvojnásobné množství finančních prostředků v porovnání s některými jinými operačními programy.

Termín k připomínkám prostřednictvím Hospodářské komory je 16.4.2021

S Národním plánem obnovy ČR je komplementární Národní program reforem pro rok 2021. Dokumenty Národního plánu reforem popisují opatření, která mají zajistit obnovu hospodářství ČR zasaženého pandemií COVID-19 a jeho dlouhodobý udržitelný rozvoj.

Součástí Plánu je i oblast udržitelná a bezpečná doprava (zvýšení multimodality v osobní a nákladní dopravě, zvýšení podílu elektrické trakce v železniční a městské hromadné dopravě, udržitelná městská mobilita, digitalizace dopravy, zavádění alternativních pohonů, zelená infrastruktura ...)