Na severu Čech se vrací linka do Polska a Německa
Od 3. července třemi páry víkendových spojů přes hranice do vyhlášených polských lázní Świeradówa-Zdróje, na nově vybudovanou stezku v korunách stromů, nebo lanovkou na Stóg Izerski. Nebo do Zittau a až na Oybin. Foto KORID LK

V sobotu 3. července znovu vyjede v rámci IDOL mezinárodní autobusová linka z Hrádku nad Nisou přes Zittau, Bogatyni a Frýdlant do Świeradówa-Zdróje.
V sobotu 3. července znovu vyjede v rámci IDOL mezinárodní autobusová linka z Hrádku nad Nisou přes Zittau, Bogatyni a Frýdlant do Świeradówa-Zdróje.
V sobotu 3. července 2021 znovu vyjede na svou trasu mezinárodní autobusová linka číslo 691 v trase z Hrádku nad Nisou přes Zittau, Bogatyni a Frýdlant do Świeradówa-Zdróje. V celé trase linky bude platit tarif IDOL nebo ceník od tohoto tarifu odvozený určený pro platby v eurech nebo zlotých. Bude možné využít také mezinárodní turistickou jízdenku EURO-NISA-Ticket.

Opět bude možné vyrazit třemi páry víkendových spojů přes hranice do vyhlášených lázní na polské straně Jizerských hor, a to například na nově vybudovanou stezku v korunách stromů, nebo lanovkou na Stóg Izerski a odtud dále do Jizerských hor. Lázeňští hosté ze Świeradówa-Zdróje s touto linkou naopak objeví kouzla Frýdlantska a Hrádecka a obyvatelé frýdlanrského výběžku  se mohou vypravit přes Zittau až na Oybin. Spojení mohou využít také obyvatelé Liberce díky provázanost linky s vlaky ve Frýdlantu (v relaci Bogatynia – Liberec a zpět) a v Raspenavě (v relaci Liberec – Świeradów-Zdrój a zpět).

Linku v loňském roce velmi pozitivně hodnotili cestující ze všech tří zemí, i přesto, že loňský rok byl ovlivněn pandemií COVID-19. V souvislosti s uvolňováním protiepidemických opatření a příznivým vývojem se na nás již delší dobu obracejí obyvatelé všech tří zemí s dotazy na obnovení provozu. Věříme, že i v letošním roce si své cestující opět nalezne a s její pomocí se nám podaří přiblížit turisticky zajímavé regiony v Česku, Německu i Polsku,“ říká Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pověřený řízením resortu dopravy.

Provoz linky bude spolufinancován Libereckým krajem, Lankreis Görlitz, Miastem i gminou Bogatynia a Gminou Miejskou Świeradów-Zdrój. Hejtman Martin Půta, Landrat Bernd Lange a burzmistr Świeradówa-Zdróje Roland Marciniak a pověřený burzmistr Bogatynii Wojciech Dobrołowitz podepíší smlouvu o spolupráci 1. července v Bogatynii.  Smlouva bude platit do změny jízdních řádů v polovině prosince 2022 a v případě pozitivní odezvy od cestujících může být prodloužena i do dalších let. Tato spolupráce 4 veřejných subjektů ze tří zemí na financování autobusové linky sousedních regionů bude unikátní i v evropském měřítku. Každý z partnerů bude na svém území hradit zbývající část nákladů, kterou nepokryjí příjmy z jízdného.

„Jízdní řád linky je stejný jako v minulém roce. Na základě připomínek cestujících však byla do trasy linky přidána zastávka Straźacka-Tewa u parkoviště nad lanovkou, odkud se dá vyrazit pěšky na hřeben hor,“ upřesnil Otto Pospíšil, jednatel společnosti KORID LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v Libereckém kraji.

Provoz linky 691 započal v srpnu 2020 společně s prodloužením linky 831a Bogatynia – Porajów – Zittau zajišťované polským dopravcem. Kvůli zpřísňujícím se protipandemickým opatřením znemožňujícím volný pohyb přes hranice však byl po třech měsících provoz linky pozastaven. Stejný osud potkal o několik týdnů později i linku 831a. Pilotní provoz byl financován z programu CENTRAL EUROPE, z projektu TRANS-BORDERS a spolufinancován Libereckým krajem z 15 %.

O cestování s touto linkou byl mezi cestujícími ze všech tří států velký zájem, o čemž svědčí i fakt, že již druhou provozní sobotu 8. srpna 2020 musel být poslední spoj ze Świeradówa posílen, aby všichni cestující mohli být přepraveni. Až  do vynuceného přerušení využilo linku 1929 cestujících.

KORID LK