Město Cheb plánuje nízkoemisní veřejnou dopravu
Autobus SOR na terminálu v Chebu. Foto AKV

Dlouhodobě zajišťuje MHD v Chebu společnost Autobusy Karlovy Vary. Na současných 7 linek plánuje nakoupit ve výběrovém řízení autobusy na CNG.
Dlouhodobě zajišťuje MHD v Chebu společnost Autobusy Karlovy Vary. Na současných 7 linek plánuje nakoupit ve výběrovém řízení autobusy na CNG.
Společnost Autobusy Karlovy Vary (AKV) zajišťuje městskou dopravu v Chebu desítky let. V průběhu let se dopravní obslužnost města měnila a od roku 2007 se ustálila na celkem 7 linek. Systém městské autobusové dopravy v Chebu doplňuje sezónní linka do rekreační oblasti Dřenice na přehradě Jesenice a díky aktuálnímu rozvoji Průmyslového parku také další účelová linka pro zaměstnance firem působících v této zóně. V systému je celkem 12 kmenových vozidel. Všechna vozidla splňují standard nízkopodlažnosti, minimálně ve variantě low-entry.

V závislosti na blížícím se konci přechodného období vyhlášeném Nařízením EP a Rady (ES) č. 1370/2007 a tím vyvolané změny smluvních vztahů jednání o dalším provozu městské autobusové dopravy v Chebu vyústila v požadavek města zajistit budoucí provoz nízkoemisními vozidly.

"Zpracovali jsme tedy projekt na 12 CNG autobusů a přihlásili se do Výzvy č. 89 IROP. Projekt byl kvalitní a získal plný počet 90 bodů, v současnosti je zařazen do náhradních projektů. Po zkušenostech s předchozí Výzvou č. 20 z roku 2016, kdy došlo k dofinancování této výzvy, jsme přistoupili k tomu, že jsme vyhlásili výběrové řízení na dodavatele těchto plynových autobusů s důvěrou, že investiční dotaci v průběhu probíhajícího řízení získáme. To je také podmínkou pro uzavření dlouhodobé smlouvy s městem Cheb. V současné době tedy výběrové řízení probíhá a termín podání nabídek je stanoven na 15. ledna 2021," uvádí Zdeněk Suchan, výkonný ředitel Autobusy Karlovy Vary, a.s.

Stávající kmenová vozidla pro provoz MHD v Chebu jsou složena především ze značek SOR a Mercedes-Benz a všechna plní podmínky nízkopodlažnosti. Pro další zkvalitnění dopravy dojde od ledna 2021 k náhradě čtyř starších autobusů za novější, čímž bude standard kvality opět zvýšen.