MAN TGX získal titul International Truck of the Year 2021

Nový MAN TGX získal jeden z nejprestižnějších ocenění na trhu užitkových vozidel. Nejlepší truck vybírají novináři 24 odborných časopisů.
Nový MAN TGX získal jeden z nejprestižnějších ocenění na trhu užitkových vozidel. Nejlepší truck vybírají novináři 24 odborných časopisů.
Titul „International Truck of the Year 2021“ (ITOY) je jedním z nejprestižnějších ocenění na trhu užitkových vozidel. Ve virtuálním ceremoniálu převzal Andreas Tostmann, generální ředitel společnosti MAN Truck & Bus, prestižní ocenění od prezidenta ITOY Gianenrica Griffiniho. Porota složená z 24 odborných novinářů zastupujících 24 nejvýznamnějších evropských odborných časopisů  o nákladních vozidlech ocenila nový MAN TGX jako obzvláště pokročilý z hlediska komfortu jízdy, pracovních a životních podmínek, bezpečnosti, účinnosti spotřeby paliva, konektivity, inovativních služeb a filozofie ovládání a obsluhy.

"Titul „International Truck of the Year “ je obrovským uznáním vynikající práce odvedené naším týmem ve společnosti MAN. Již více než pět let pracuje tým s jediným cílem: vyvinout pro řidiče a naše zákazníky nejlepší nákladní vůz. Toto vytoužené ocenění potvrzuje fakt: Dokázali jsme to,“ říká šťastně Andreas Tostmann, generální ředitel společnosti MAN Truck & Bus, při slavnostním virtuálním předání ocenění.
 
Členové poroty „International Truck of the Year Award“ měli příležitost poznávat nový MAN TGX od února 2020. Kromě jízdního komfortu zaujaly porotu intuitivně ovladatelné jízdní a multimediální funkce zabudované do nového, velkoryse nastavitelného multifunkčního volantu   a inovativní funkce ovládání otočným tlačítkem, bez rušení pozornosti řidiče, MAN SmartSelect. Porotci ITOY byli stejně pozitivní ohledně životních podmínek v nové kabině řidiče. Během zkušebních jízd je oslovila mimořádná účinnost hnacího traktu, v čele s motory emisní specifikace Euro 6d, nového MAN TGX, která ve spojení s aerodynamickým vylepšením kabiny a GPS tempomatem MAN EfficientCruise nabízí ve srovnání s předchozí verzí úsporu paliva až 8,2 %. Porota rovněž vyzvedla vysokou úroveň bezpečnosti provozu. Sofistikované elektronické asistenční programy, jako jsou systém pro kontrolu změny jízdního pruhu, Lane Return Assist, a asistovaná jízda v dopravních zácpách, nejenže výrazně snižují stresové zatížení řidiče, ale také významně přispívají k bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu. V neposlední řadě udělal nový MAN TGX obzvláště dobrý dojem u odborníků ITOY díky vysokému stupni konektivity poskytované novou elektronickou architekturou, která je první svého druhu v segmentu užitkových vozidel a řadou digitálních služeb s ní spojených.
 
Nový MAN TGX představuje významný krok vpřed, pokud jde o pohodlí řidiče, spotřebu paliva, konektivitu a rozhraní člověk-stroj. Není tedy pochyb o tom, proč byl nový MAN TGX zvolen tahačem roku 2021. Je orientován na budoucnost a splňuje přepravní potřeby dneška i zítřka,“ uvedl prezident ITOY Gianenrico Griffini a shrnul verdikt členů poroty na slavnostním předávání cen. V souladu s pravidly pro ocenění International Truck of the Year se uděluje výroční cena nákladnímu vozidlu uvedenému na trh během posledních 12 měsíců, které nejvíce přispělo k udržitelnému rozvoji silniční nákladní dopravy. Kritérii hodnocení jsou technické inovace a konstrukční zdokonalení, ale také inovace, které přispívají k celkové efektivitě provozních nákladů, bezpečnosti a udržitelnosti životního prostředí.
 
 V únoru 2020 společnost MAN Truck & Bus poprvé představila veřejnosti novou generaci nákladních vozidel MAN. Tyto zbrusu nové nákladní vozy se lvem na mřížce chladiče míří od začátku léta k novým majitelům po celé Evropě. Jakmile byly zahájeny práce na koncepčním vývoji, společnost MAN požádala 300 dopravních společností a 700 řidičů o pravidelnou zpětnou vazbu o jejich požadavcích na nový nákladní vůz a začlenila tuto zpětnou vazbu do designu nové generace nákladních vozidel MAN. Výsledkem je fakt, že nákladní vozidla nové generace jsou ještě důsledněji sladěna s potřebami dopravních společností, pokud jde o provoz  a efektivitu nákladů a nabízí řidiči jedinečnou ergonomii pracoviště, komplexní bezpečnost a relaxační prostředí během odpočinku.
 
Od samého počátku bylo cílem co nejvíce snížit zátěž řidiče a dodavatele při jejich každodenní práci na pozadí stále složitějších dopravních výzev. Jako jsou rostoucí objemy nákladní dopravy a stále přísnější předpisy o emisích CO2, rostoucí nedostatek řidičů a postupující digitalizace logistických procesů. Nová generace nákladních vozidel MAN toho dosahuje díky své vynikající kvalitě produktů z hlediska orientace na řidiče, efektivity, bezpečnosti a technické udržitelnosti. Nejen to, MAN také stanoví standardy jako silný a kompetentní partner, pokud jde o podporu od okamžiku kontaktu se zákazníkem, částečně díky nové logice produktů, která je důsledně zaměřena na zamýšlené využití vozidla a mnohaleté odborné znalosti v oboru široké škály aplikací. V kombinaci s působivou sítí MAN Service a inovativními digitálními službami pro optimální dostupnost vozidla se nová MAN Truck Generation stává bezkonkurenčním komplexním balíčkem přizpůsobeným pro dopravní průmysl, který usnadňuje každodenní práci dopravních společností a řidičů v souladu  s mottem MAN: „Zjednodušení podnikání“.

MAN Truck & Bus