KAMAZ dodá do Moskvy dalších 350 elektrických autobusů
Elektrické autobusy vyrobené v Moskvě to nebudou mít ke svému provozovateli Mosgortrans daleko. Foto KAMAZ

Ruský KAMAZ podepsal další kontrakty na dodávky elektrických autobusů a konvenčních NEFAZ pro moskevský státní dopravní podnik Mosgortrans.
Ruský KAMAZ podepsal další kontrakty na dodávky elektrických autobusů a konvenčních NEFAZ pro moskevský státní dopravní podnik Mosgortrans.
Podle podmínek uzavřené smlouvy dodá KAMAZ do Moskvy celkem 350 elektrických autobusů KAMAZ-6282. Součástí čtvrté smlouvy je také 15letý servis. Prvních 150 autobusů bude dodáno společnosti Mosgortrans do 31. července 2021, dalších 200 elektrických autobusů KAMAZ má být předáno do 31. prosince 2021. Celková doba poskytování služeb (včetně údržby zařízení) je do 30. listopadu 2036. Všechna vozidla dodávaná v rámci této smlouvy budou montována přímo v ruském hlavním městě v novém závodě KAMAZ v Sokolniki (SVARZ) otevřeném na konci dubna letošního roku. První e-busy KAMAZ z nové továrny jsou už v Moskvě v provozu. Elektrické autobusy sestavené v Moskvě budou letos představovat 60% z dodávek. Celkově do konce roku 2021 bude v Moskvě 1 000 elektrických autobusů a sníží se tak emise škodlivých látek o 86 tisíc tun ročně.

Dnes je Moskva lídrem ve provozu elektrických autobusů v Evropě. Každý rok flotilu ruských elektrických autobusů rozšiřujeme. Za pouhých 2,5 roku se zvýšil z nuly na 600 kusů. Otevření závodu na výrobu elektrických autobusů v Moskvě je příležitostí k rychlému a efektivnímu rozvoji metropolitní dopravy a udávání trendu pro další ruská a zahraniční města. Unikátní vlastností SVARZ je úplná absence škodlivých emisí - výroba je zcela šetrná k životnímu prostředí. Nový závod také poskytne Moskvanům více než 200 pracovních míst a daňové výnosy kolem 100 milionů rublů ročně,“ uvedl Maxim Liksutov, náměstek primátora Moskvy pro dopravu.

Podle výsledků loňského roku se prodej elektrobusů KAMAZ zvýšil o 18% na 200 kusů, v roce 2021 se plánuje zdvojnásobení výroby."KAMAZ pokračuje v úzké spolupráci s Moskvou a pokračuje ve vylepšování elektrických autobusů a rozšiřuje modelovou řadu osobní elektrické dopravy," uvedl Samat Sattarov, ředitel osobní dopravy v KAMAZ PTC. Letos se představí nízkopodlažní elektrický autobus obzvláště velké třídy (tzv. harmonika) KAMAZ-6292, který má být uveden do sériové výroby příští rok. Tento model byl vyvinut KAMAZ na objednávku státního jednotného podniku MOSGORTRANS a byl navržen s ohledem na zkušenosti s provozováním elektrického autobusu KAMAZ-6282, který byl do Moskvy dodán v roce 2018.

KAMAZ na konci května 2021 podepsal také smlouvu na dodání téměř pěti stovek nízkopodlažních městských autobusů NEFAZ a poskytování servisu po dobu 7 let. Půjde o 473 velkokapacitních autobusů NEFAZ-5299-40-52. Ještě do konce roku bude k dispozici 310 autobusů, zbývajících 163 během prvního čtvrtletí roku 2022. Nízkopodlažní NEFAZ-5299-40-52 byl uveden do sériové výroby v roce 2018, nyní je modernizován, exteriér i interiér tohoto modelu byl kompletně změněn a splňuje požadavky na vyšší bezpečnost a pohodlí.




KAMAZ dodá do Moskvy dalších 350 elektrických autobusů
Za 10 let v Moskvě vybudovali 380 km vyhrazených jízdních BUS pruhů. Díky síti tras „Magistral“ se rychlost autobusů zvýšila o 15–20% a na některých trasách i o 50%. Foto Mosgortrans